Gryllusék koncertjén még a csilláron is lógtak Szatmáron

A Magyar Kultúra Hete alkalmából tartott mintegy huszonöt szatmári program közül több volt teltházas (például két-három monodráma bemutatásakor), de a Kaláka Együttes péntek esti fellépése mindet felülmúlta. A 45 éves zenekar előadásán még a csilláron is lógtak, ahogy mondani szokás. Ha ez nem is éppen így volt, a filharmónia díszes nagytermében tartott koncerten messze nem volt elég pótszék, ezért sokan a lépcsőkön ültek.

Rengeteg gyermek és fiatal jött meghallgatni a Gryllus-fivérek kis csapatát, amely az ismert virágénekek mellett Petőfi, Ady, József Attila és más neves költőnk megzenésített versét is elénekelték. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a sok száz fős közönség a végén nehezen mozdult hazafelé, hisz sokakat érdekelt a világjáró együttesről készült lemez és a kiadványok. De nem utolsósorban azok a népi babák, faragványok és más emléktárgyak, amelyek az előcsarnokban elfogadható áron megvásárolhatóak voltak.

Boldog volt Tóth-Páll Miklós főrendező, az Ady Társaság elnöke, hogy Kereskényi Gábor parlamenti képviselővel, az RMDSZ városi elnökével jól választott és több mint színesnek nevezhető a MKH programja, lényegében mindenki megtalálta azt, ami a szívéhez a legközelebb állt. Egy nappal korábban a diákszínjátszók műsorát láthattuk és a Kriterion kiadó új könyveivel ismerkedhettek a szatmáriak, köztük a Mi magyar adásunk és a 101 szatmári vers című kötetekkel. Mindkettőnek jelen voltak a szerzői. Jó volt ismét élőben találkozni az RTV magyar adásának egykori munkatársaival, a Kriterion kiadó szerkesztőivel. A rendezvénysorozat ma a diákszavalók versenyével zárul.

Kimaradt?