A Líra és Epika bemutatójára készül a marosvásárhelyi Stúdió Színház

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős színészosztálya január 29-én, csütörtökön 19 órától mutatja be a Stúdió Színházban Szabó Borbála és Varró Dániel kortárs darabját.

Szabó Borbála és Varró Dániel felnőtteknek is szóló mesejátéka két ország, Líria és Epikum harcáról szól. Az időtlen idők óta tartó viszály forrása a másság: Líria lakói versben, Epikum polgárai prózában beszélnek. A háborút megunó birodalmak közti békét a két trónörökös, Líra herceg és Epika királykisasszony politikai házassága hozná el. Minden remény meghiúsulni látszik, mikor az esküvő botrányba fullad Líra herceg – egyébként mulattató, de ugyanakkor félreértelmezhető – menyasszonyi kikérője miatt.

A kortárs szöveget a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjai a commedia dell'arte színpadi nyelvezetével ötvözik. Különös színházi kísérlet eredménye az előadás, amely egyszerre több hangon szólal meg: a humor, a maszkok látványos világa, az érzelemgerjesztő vers, a száraz próza, és a mesemondás  nyelvén.

Fontos problematikát jár körül a darab olyan örökösen aktuális témák kapcsán, mint a háború, a másság el(nem)fogadása, mások igazának a megértése. Vajon képesek vagyunk valaha jobb belátásra térni? Felismerni, hogy egymás nélkül is lehet élni, de nem biztos, hogy érdemes? Járhatjuk-e  úgy saját utunk, hogy közben más utak létezéséről is tudomást veszünk? A megoldás az empátia és egymás felé nyitásban, vagy, ahogy a történet sugallja, az örök szerelemben keresendő.

Az előadásában játszanak: Erőss László, Márton Emőke-Katinka, Moldován Blanka, Nagy Beáta, Orbán Zsolt, Sebestyén Hunor, Simon Boglárka-Katalin, Soós Tünde, Trabalka Cecila II. éves magiszteri színész szakos hallgatók, valamint Gaál Attila Csaba, III. éves színész szakos hallgató.

Jelmez: Puskás Gyopi, díszlet: Berszán-Árus Bence, az egyetem III. éves látványtervező szakos hallgatói.

A jegyek megvásárolhatók a Stúdió Színház jegypénztárában minden kedden 14-18 óra között, vagy az előadás helyszínén, kezdés előtt egy órával. Jegyeket foglalhatnak a 0736 350 686 telefonszámon vagy a jegy@studioszinhaz.ro email címen. Bővebb információt, híreket a www.studioszinhaz.ro oldalon találnak.

Kimaradt?