Gazdag programmal készül Marosvásárhely a Magyar Kultúra Napjára

Január 22-e a Magyar Kultúra Napja, amelyet számos rendezvénnyel ünnepelnek Marosvásárhelyen. A gazdag kínálatból nem hiányzik a negyedik alkalommal sorra kerülő 24 órás felolvasó maraton, illetve a színházi ősbemutató, a csángó sorsokról szóló könyvismertető és fotókiállítás sem.

Felolvasó maraton éjféltől éjfélig

Az idei, negyedik felolvasó maratont a Studium-Prospero Alapítvány még érdekesebbé teszi azzal, hogy neves marosvásárhelyi személyiségeket hív meg, hogy foglalkozásukról, életművükről, szenvedélyeikről beszéljenek.  Az idei felolvasáson a marosvásárhelyi magyar szerzők, évfordulós magyar szerzők, valamint a teljes román irodalom magyarra fordított alkotásai lesznek terítéken, ezek közül válogathatnak azok, akik részt vesznek a felolvasáson. A rendezvény helyszíne a Zanza Cafe&Lounge (Rózsák tere 52. szám). Lehetőség lesz választani azokból a kötetekből, amit a szervezők bocsájtanak az érdeklődők rendelkezésére, vagy otthonról is lehet könyvet vinni a rendezvényre.

Felolvasási szándékukat az olvassfel@gmail.com e-mail címen jelezhetik az érdeklődők, vagy a 0730 627 439 telefonszámon. De előzetes egyeztetés nélkül is bejöhetnek a kávézóba felolvasni a rendezvény napján.

Beszélgessünk, dumáljunk, kérdezzünk, vitatkozzunk!

Az idei maraton programját a szervezők kerekasztal-beszélgetésekkel bővítették, amelyre írókat, költőket, színházi rendezőket, színészeket, újságírókat hívtak meg és akiktől az érdeklődők kérdezhetnek. A kerekasztal-beszélgetések sorát  Tubák Nimród MMDSZ elnök kezdi éjfél után 1 órakor. Hajnali 5 és 6 óra között Bálint Zsombor és Kádár Zoltán sportújságírókat Gáspárik Attila faggatja, majd reggel héttől Bálint Renáta Ingrid, a Studium Alapítvány Fogbarátok Klubjának projektvezetőjének lehet kérdéseket feltenni. Délelőtt 11 órakor Sebestyén Spielmann Mihály művelődéstörténész, író, könyvtárossal Lázok Klára, a Teleki Téka vezetője beszélget. Török Viola rendezőt 13 és 14 óra között lehet kérdezni, a moderátor Boros Zoltán. A délután során Gagyi József, Makkai Kinga, Kovács Levente, Markó Béla, Láng Zsolt, Dimény Lóránt, Kovács András Ferenc, B. Fülöp Erzsébet, Biluska Annamária és Novák Zoltán a meghívott.

Ünnepi könyvbemutató és fotókiállítás

A Maros Művészegyüttes és a Maros megyei EMKE Csángók és magyarok címmel a Marx József fotóklubbal együttműködve képkiállítással, könyvbemutatóval egybekötött ünnepi műsort szervez. A könyv Oláh-Gál Elvira: A moldvai magyarokról című interjúkat, riportokat, portrékat tartalmazó könyve. Bemutatja Bodolai Gyöngyi, meghívott vendég Borbáth Erzsébet, magyar szakos tanár, a moldvai magyar oktatási program tanácsadója. A csángó témájú fotókiállítást Ábrám Zoltán nyitja meg. Fellép: Kásler Magdi és az Öves együttes, a Napsugár Együttes, Kilyén Ilka színművész, valamint a Maros Művészegyüttes. Helyszín: a Maros Művészegyüttes székhelye, Kövesdomb, 17:30 órás kezdéssel.

Ősbemutató a színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Szávai Géza küsmődi születésű, Budapesten élő prózaíró Akit átvisznek a hegyen című drámájának erdélyi ősbemutatójával ünnepli a Magyar Kultúra Napját. A rendezvényen részt vesz a szerző is.

Szávai Géza saját regényéből adaptált színjátéka elképesztő utazás „Transzilvániában, két világ (Európa-Ázsia), két világrend – és két történelmi korszak – határvidékén” két szekussal és egy, a maradék méltóságához és csepp földjéhez foggal-körömmel ragaszkodó szegényparaszttal, Molnár Vencellel, aki nem hajlandó beállni a kollektívbe, ezért egy éjszaka érte jön a fekete autó... Útközben mindenféléről szó kerül majd: nőkről, moziról és demokráciáról, műveltségről... A jelen kiszolgáltatottságának és a jövő kilátástalanságának tragikumát már csak az értelmetlenség és az az abszurd egyszerűség fokozhatja, amely már elegendő arra, hogy megtörjön egy ember.

Az előadást beszélgetés követi, a szerző dedikál, könyvei a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók. A drámáról bővebben itt.

Rendező: Gáspárik Attila. Szereplők: Benedek Botond, Berekméri Katalin, Csíki Szabolcs, Györffy András, Gáspárik Attila, Varga Balázs.

Kimaradt?