Szent György napok: fesztivál helyett városünnep?

Idén visszavesznek a Szent György napok fesztivál jellegéből és ráerősítenek a városünnep jellegre. Az eddigieknél szerényebb, de tartalmasabb és értékhordozóbb lesz az idei sepsiszentgyörgyi városnapok, jelentette be Antal Árpád.

Nőtt a mennyiség, csökkent a minőség

A háromszéki megyeszékhely polgármestere rámutatott, hogy az eddigi szervező csapat 2009 és 2013 között folyamatosan fejlesztette a Szent György napokat, de sokan megfogalmazták, hogy a tavalyi rendezvény már nem tudott újat hozni, annak ellenére, hogy az elmúlt esztendei városnapoknak volt az eddigi legnagyobb programkínálata: 320 műsorpont kapott helyet, de értékben alulmaradt a korábbiakhoz képest. Az egyre nagyobbá váló rendezvény miatt kompromisszumokat kötöttek a minőség rovására az elmúlt években, tette hozzá az elöljáró.

Jelölje be a naptárban: április 24. - május 3.

Idén újratervezik a városnapokat, amelyre április 24-e és május 3-a között kerül sor, mutatott rá a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki felhívással is fordul a városlakókhoz, hogy a következő hetekben minél többen fogalmazzák meg javaslataikat, amelyeket az önkormányzat www.sepsi.ro honlapjára, ide kell elküldeni.

Antal Árpád ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a Szent György napokat nem alakíthatják át rétegrendezvénnyé, ezért szolidaritást kér azoktól, akik ezt szeretnék. A városlakók is szolidárisak, amikor a befizetett adóval az egész évben zajló rétegrendezvényeket támogatják – emlékeztetett.

Új szervezőcsapat, fesztiváligazgató nélkül

Antal Árpád sajtótájékoztatóján bírálta a városnapok eddigi szervezőit. Szerinte Grubisics Levente fesztiváligazgató nem helyénvaló módon kezelte a rendezvény szervezési stílusára és minőségére vonatkozó kritikus észrevételeket. A polgármester a maga és Grubisics Levente nevében is elnézést kért, amiért tavaly a fesztiváligazgató a városnapokat bíráló, képzeletbeli Fazakas Dorka nevű Facebook-felhasználó köré csoportosult személyek listázásáról beszélt.

Antal Árpád ugyanakkor bejelentette, hogy az idei Szent György napokat az önkormányzat Városimázs Irodája szervezi, együttműködve azokkal, is akik eddig szervezték, de másokkal is, így az eddigieknél szélesebb lesz a szervezők köre. Ugyanakkor leszögezte: nem lesznek többet olyan tisztségek, amit az eddigi szervezők használtak, mint „fesztiváligazgató” vagy „programigazgató”.

Száműzik a bóvlit

Idén is kulturális héttel kezdődik a rendezvény, amely során kevesebb lesz a koncert és a helyi művelődési intézményeket vonják be a szervezésbe. Az idei sepsiszentgyörgyi városnapokon feleannyi program lesz mint tavaly, így megszüntetik a Szent György téri színpadot, helyében gyerekfesztivál, gyerekfoglalkozások kapnak ott helyet.

A Székely Nemzeti Múzeum udvarán berendezett Kultúrkert esetében is visszatérnek az eredeti, kisebb formátumra. A lacikonyhás jurták helyett egyforma standokat helyeznek el a városközpontban. Megszüntetik a városlakók által „bóvli vásárnak” nevezett kirakodóvásárt, holott ez hozta a legtöbb bevételt, de a kiesést a költségek csökkentésével és a helyi költségvetés emelésével pótolják. Megmarad viszont a kézműves vásár.

Koncertek csak 18 órától

Átalakítják a nagyszínpadi programokat is, ahol ezentúl minden este 6 órától kezdődnek a koncertek, mivel a korábbi fellépőknek nem volt közönsége. Esténként négy koncertre kerül majd sor: az első és utolsó koncertet rétegelőadók, a középső kettőt pedig a populárisabb, nagyobb tömegeket megmozgató fellépők adják.

Antal Árpád ugyanakkor elmondta: a városlakók eldönthetik azt is, hogy legyen-e vagy sem tűzijáték. Tavaly ugyanis megfogalmazódott az, hogy az erre szánt pénzt szegények támogatására kellene fordítani. A polgármester szerint nem kell összemosni a két dolgot, a szórakozást a szociális területtel, hiszen a tűzijáték minden évben egy cég ajándéka volt a város számára, így azt az összeget úgysem lehetne másra fordítani. Hozzátette: ha a témához hozzászóló városlakók többsége úgy dönt, akkor megfontolják, hogy idén legyen-e tűzijáték vagy sem a városnapok végén. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?