Indul a felolvasó maraton Marosvásárhelyen

Negyedik alkalommal szervezi Marosvásárhelyen meg a Studium-Prospero Alapítvány és partner szervezetei a felolvasó maratont január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, illetve második alkalommal román nyelven január 15-én.

A kezdeményező Studium-Prospero Alapítvány mellett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Teleki-Bolyai Könyvtár, a Rotaract Téka Club, a marosvásárhelyi román Rotaract klubok, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Vatra és Látó Szépirodalmi Folyóiratok, a Maros megyei könyvtár, a Romániai Írók Szövetségének Maros megyei szervezete is bekapcsolódik abba a 24 órás felolvasó maratonba, amelynek célja az olvasás, a nyomtatott kultúra népszerűsítése, a román és a magyar kultúra kölcsönös megismertetése. A szervezők kedd délelőtt a felolvasások helyszínén, a Zanza kávézóban sajtótájékoztató keretében ismertették terveiket, újításaikat, amelyekkel nem csak azokat várják, akik kultúrával foglalkoznak, hanem a „fogyasztókat”, azokat, akik „valami miatt már két éve nem vettek könyvet a kezükbe”.

Az érdeklődőknek idén is két alkalommal lesz lehetőségük felolvasni: január 15-én, a Román Kultúra Napján, Mihai Eminescu születésének évfordulóján, amikor marosvásárhelyi román szerzők, évfordulós román szerzők, valamint a magyar szerzők románra fordított műveiből válogathatnak kedvükre az olvasni vágyók. Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján marosvásárhelyi magyar írók, évfordulós magyar alkotók művei lesznek a terítéken, valamint a román irodalom magyarra fordított alkotásai – ismertették a szervezők terveket.

Az idei tervek újításai között szerepelnek azok a beszélgetések, amelyek egy-egy moderátor irányításával írókkal, költőkkel, vagy más közéleti személyiségekkel folytathatnak az olvasók. Az érdeklődők megismerhetik kedvenc művészeiket, alkotóikat, akik megosztják gondolataikat munkásságukról, életútjuk fontos pontjairól, vagy olyan közéleti kérdésekről, amelyek iránt érdeklődnek. „A beszélgetés kötetlen, kávé mellett zajlik, a maraton résztvevőinek bekapcsolódását is várjuk” – mondta el a sajtótájékoztatón Kovács Réka, a Studium-Prospero Alapítvány sajtószóvivője.

Vass Levente, a kezdeményező alapítvány társelnöke felhívta a figyelmet a vallásszabadság napjára, amit éppen ezekben a napokban ünnepelünk. Kiemelte: miután Tordán kihirdették, három évvel később Marosvásárhelyen is megerősítették a szabad vallásgyakorlás jogát biztosító törvényt. Ezért a felolvasások is a tolerancia jegyében kerülnek sorra, az interkulturálist hirdetve.

Az erdélyi rendek a tordai országgyűlésen 1568-ban törvénybe iktatták a szabad vallásgyakorlatot, és kimondták, hogy: „... a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.”

 

A rendezvény élő közvetítése akár okostelefonon is követhető. Aki otthonról szeretné élőben követni a felolvasást, megteheti a www.facebook.com/olvassfelmarosvasarhelyert , illetve a https://www.facebook.com/citestele?fref=ts oldalon a rendezvény napján, ahol az élő közvetítés linkjét megtalálja.

Szervezők:

Studium-Prospero Alapítvány, Rotaract Club Téka, román Rotaract klubok, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Partnerek:

Látó és Vatra Szépirodalmi Folyóiratok, Megyei és Teleki Téka Könyvtárak, a Romániai Írók Szövetségének Maros megyei szervezetének támogatásával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?