Kolozsvári Magyar Napok: százezer látogatóra számítanak

Augusztus 13-án kezdődik és nyolc napon át tart majd az idei Kolozsvári Magyar Napok – mondta el a maszol.ro-nak Gergely Balázs, a szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke.

A tavalyi rendezvény összesen nyolcvanezer látogatót vonzott a nyolc nap alatt, idén még ennél is többre, körülbelül százezer résztvevőre számítanak. A program is változatosabb lesz: a főtéri nagyszínpadon kívül csütörtöktől, augusztus 16-ától megnyílik a Fesztiválutca a Farkas utcában, ahol szintén színpadot állítanak fel, magyaros ételeket lehet kóstolni a lacikonyhákon, és az eddig megszokott kézművesvásár mellett régiségkereskedés is lesz. „Az autentikus értékek felmutatására törekedünk" – szögezte le Gergely Balázs.

A fesztivál 13-án, hétfőn a Bánffy palotában Mátyás László és Benczédi Sándor kiállításával kezdődik, amelyet állófogadás követ. A Főtéren a Kolozsvári Magyar Opera és a Filharmónia közös koncertje nyitja meg a rendezvénysorozatot, a Kodály-, Liszt- és Bartók-műveket megszólaltató hangversennyel a 130 éve született Kodály Zoltán emléke előtt tisztelegnek majd.

A tavalyhoz képest változás, hogy idén nem lesz beltéri előadás a fesztivál keretében. A több mint 110 rendezvény között számos újítással készülnek, például fúvószenekar ad koncertet a Szent Mihály templom tornyának külső teraszán, és 8 órán át tartó orgonahangverseny-maratonra is be lehet majd húzódni a templom hűvös falai közé.
A rendezvénysorozat a művészeti és kulturális élet csaknem valamennyi arcát felvillantja: közel húsz kiállítást nyitnak meg majd ebben az időszakban, irodalmi estekre várják az érdeklődőket, lesznek múzeumi- és könyves standok, és nem hanyagolják el az erdélyi gasztronómiát sem.

A koncertek programja mintegy 80 százalékban végleges, mondta el a maszol.ro-nak Sánta Levente fesztiváligazgató. A nagyszínpadon kedden a Budapest Ragtime Band és a Hooligans lép fel, szerdán Földes Lászlót, azaz Hobót várják zenekarával. Csütörtökön Edda-koncerten tombolhat a közönség, pénteken a Neoton Família melegíti be a hétvégére a közönséget. Szombaton Rúzsa Magdi és Presser Gábor koncertezik, vasárnap pedig, az előző évekhez hasonlóan, a Kolozsvári Magyar Napok „találkozik" a Szent István-napi Néptánctalálkozóval, ráadásul ekkor ünnepli a város 696. születésnapját (Károly Róbert ugyanis ezen a napon adományozta neki a királyi város címet). Így vasárnap este óriás táncházzá alakul a Főtér. A szervezők születésnapi meglepetéssel is készülnek, amelynek részleteit nem árulták el, de annyi biztos: azon az augusztusi héten, és főként a hétvégén érdemes Kolozsváron tartózkodni mindenkinek, aki Erdélyben tölti a nyarat.

A Farkas utcai kisszínpad programját – ahol többek közt Szalóki Ági, az X-faktorban megismert előadóművészek, erdélyi zenekarok – lépnek fel, a tavalyi tapasztalatból okulva idén úgy alakítják ki, hogy a közönség kényelmesen elérjen minden koncertre, ne legyenek átfedések a Farkas utcai és a főtéri bulik között.
A magyar nemzeti ünnepen, vagyis az augusztus 20.-i záróesten Moravetz Levente Zrínyi című rockoperáját láthatja-hallhatja a közönség a Főtéren. A 122 szereplőt felvonultató produkció után tűzijáték zárja a Kolozsvári Magyar Napokat.

Gergely Balázs elmondta: a rendezvényre könnyebben találtak szponzorokat, mint tavaly. Fő támogatójuk a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, a magyar Közigazgatási Minisztérium Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, a Kolozsvári Városi Tanács, a Kolozs Megyei Tanács, valamint számos kolozsvári vállalkozó.
„Szeretnénk, ha idén a hangsúly a magyar közösségen lenne, ezért törekszünk a fő rendezvények depolitizálására. Nem állítom, hogy nem lesznek politikusok, de a poltikai kiegyensúlyozottságra törekszünk, és a nyitó- és zárórendezvényen a nagyszínpadra nem akarunk politikusokat" – mondta Gergely Balázs.

A Kolozsvári Magyar Napok honlapja, a magyarnapok.ro és a zilelemaghiare.ro jövő héttől üzemel.

Kimaradt?