Lezáratnák Polanski 37 éves liliomtiprási ügyét

Roman Polanski filmrendező ügyvédei újabb kérvényt nyújtottak be, hogy a hatóságok zárják le a rendező 37 évvel ezelőtti liliomtiprási ügyét.

Ha a rendező elleni vádat ejtik, akkor szabadon utazhat, nem kell attól tartania, hogy kiadják az amerikai hatóságoknak. 

Az ügyvédek a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságra benyújtott iratban a jövő hónapra meghallgatást kérnek, amelyen azt akarják bizonyítani, hogy októberi lengyelországi látogatásakor a 81 éves filmes ellen az amerikai hatóságok „hibás” kiadatási kérelmet küldtek lengyel kollégáiknak. Emellett a Polanski-ügy sorozatos eljárási hibáira is rá akarnak mutatni.

Polanskit 1977-ben vádolták meg liliomtiprással. Később beismerte, valóban törvénytelen kapcsolatra lépett egy 13 éves kislánnyal. Az ítélet előtt azonban Franciaországba menekült, mert attól tartott, hogy a vádalku ellenére hosszabb börtönbüntetésre ítélik, mint az a 42 nap, amelyet pszichiátriai megfigyelés alatt töltött elzárva.

Az ügyvédek úgy vélik, Polanski -–aki ellen elfogatási parancs van érvényben az Egyesült Államokban ” letöltötte már a büntetését, és ügye lezárásához nem szükséges személyes megjelenése a bíróságon.

A rendező jogi képviselői éveken át harcoltak az ügy lezárásáért azzal az indokkal, hogy Polanski bírói és ügyészi mulasztás áldozata lett. A bíróságok azzal utasították el a kérelmet, hogy csak akkor tárgyalják újra az ügyet, ha a vádlott visszatér Kaliforniába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?