Valóban sivár az erdmagyar zenei préri?

Nem tehetségből van kevés, hanem fülből - talán így lehetne összefoglalni egyetlen mondatban az erdélyi magyar zenei felhozatalt.

A feltörekvő fiatal előadókra és zenekarokra (nem csak) koncentráló, online tehetségkutató BalconyTV kolozsvári csatornájának zenei felelőse, Halmen József szerint a hazai tehetségek inkább külföldön próbálják eladni magukat, éppen ezért leginkább angolul játszanak, és sokszor román társakkal zenélnek. A zenében nem számít a nemzetiség - magyarázta Halmen József. Annyit elárult, hogy a BalconyTV következő fellépője egy olyan zenekar lesz, amelynek magyar tagjai is vannak (sőt).

A szerző felvétele

A kolozsvári BalconyTV úgy tervezi, minden hónapban két zenekart mutat be, természetesen balkonon (a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tordai úti épületének teraszán). Halmen József már közel ötven zenekart írt össze egy listára, az együtteseket a népszerű online csatorna segítségével szeretnék promoválni. Az ötvenes szám azt jelenti, hogy Románia nem szűkölködik a minőségi kínálatban, és a BalconyTV-t Kolozsvárról legalább két évre el tudják látni. A tervekben bukaresti zenekarok bemutatása is szerepel. 

https://www.youtube.com/watch?v=BCDbP8OgwCM

A BalconyTV hét éve indult Írországból. Lényege, hogy a világ különböző városaiban zenészek mutassák meg tehetségüket egy olyan teraszon, ahonnan a város is jól látható. A zenekarokról készült bemutatkozó felvételek (a kolozsvári BalconyTV konferansziéja bájos british akcentusával Bodoki Halmen Kata) az online elérhető BalconyTV-re kerülnek, a tehetségkutatók, fesztiválszervezők, vájt fülűek pedig onnan csemegézhetnek. Kolozsvár decemberben csatlakozott a kezdeményezéshez, és a Lights out kolozsvári zenekar Chamois című dalával indítottak. Producer Stanik Bence, projektmenedzser Nagy Hunor Györk, operatőr Andrási Gábor, a felvételért és a hangért Radu Boanca és Dóczy Áron felel. 

A csapat kedden sajtótájékoztató keretében mutatkozott be a kincses városban. Itt jelentették be, hogy a projekt csatlakozott a Youth@Cluj-Napoca 2015-höz, és a partnerek között az Igen, tessék! is szerepel. A kolozsvári BalconyTV csütörtökön a nagyközönség számára is bemutatkozik egy koncerttel a L'Atelier Caféban. Az est folyamán StereoTrombone játszik természetesen élőben, majd az after-party alatt Nerub szolgáltatja a hangulatot. 

Kimaradt?