Székely színészek közelítik egymáshoz az európai és arab világot

Négy hét alatt öt marokkói városban tíz alkalommal lépett színpadra a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely, amelynek három tagja öt arab színésszel közösen, Fazakas Misi irányítása alatt készítette el a „mask@face.now” című koprodukciót. A sepsiszentgyörgyi társulat vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy visszahívással ért véget az Osonó marokkói turnéja.

Kenitra, Casablanca, Fez és Sidi Kacem városok biztosították a helyszínt a produkció bemutatására, de az előadás nagy sikerrel szerepelt a 3. Berkane-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon is. A fesztivál igazgatója, Aissa Chelfi így fogalmazott: „a produkció csodálatos volt, hiszen valami újat hozott a fesztivál számára, olyasmit, amit még nem láttunk. Úgy kell dolgoznunk, ahogyan ennek az előadásnak a létrehozói tették, és úgy érzem, nagy szükségünk van az ehhez hasonló produkciókra a jövőben is. Az iszlám és európai kultúrák közti különbségek ellenére, ez az európai-arab csapat egy közösséget tud alkotni. Azt gondolom, hogy pontosan erre van szükség ahhoz, hogy a zártságunkból továbblépjünk a világ felé, és az ilyen jellegű közös munkákkal egy világreformot érjünk el.

A fesztiválon jelenlévő, Marokkó egyik legismertebb színház- és filmrendezője, Aggaoui Abdelouahab, azt emelte ki, hogy „Teljes mértékben követhető az előadás és annak üzenete, miszerint élhetünk együtt ezen a Földön háborúk nélkül is. Az Osonó és az arab színészek a kultúráért dolgoznak, munkájukkal megvédik a kultúrát, hiszen nem csak beszélnek róla, hanem cselekszenek, és csakis így lehet eredményeket elérni. Az Osonó projektje, amelyben nem számít, hogy milyen nemzetiségű emberek vannak, egy fontos előrelépés az emberiség számára.”

Fazakas Misi társulatvezető szerint a „masc@face.now” című előadás az Osonóra jellemző színházi kulcsban készült, és a két, egymástól távol eső kultúra találkozására, valamint az adott országok legjellemzőbb társadalmi kérdéseire épült. A jelenről beszélve, olyan kérdéseket fogalmaz meg a koprodukció, amelyek nemcsak Marokkóban, hanem Romániában, de akár Európában is aktuálisak.

Ezt emelte ki a projekt folytatásaként partnerségét felajánló kenitrai Francia Intézet igazgatója, Christian Blaise is: „Az előadást, amit láttam, több okból is érdekesnek találom. Egyrészt mert nagyon mély, fontos témákat dolgoz fel. Ezek olyan társadalmi kérdések, amelyek rákérdeznek a Földön való létezésünk hogyanjára. Ez egy nagyon intelligens előadás, a koncepció miatt, a tárgyak szimbolikája miatt, a rendezése miatt, amely nagyon egyszerű, de hatásos, és persze a csapat miatt is, amely egységes. Úgy gondolom, hogy egy alkotásnak akkor vannak igazi mélységei, ha az alkotás során kulturális tapasztalatcsere és alkotói nézőpontváltás történik.”

A csapatot Mucha Oszkár és Daragics Bernadette osonós színészek mellett öt arab színész - Hassan Bara, Mohamed Benail, Mohamed Bara, Ayoub Anabi valamint Mohssine Dogma alkotta, de a színházi projektet technikusként Bernát Szilárd segítette.

 Az előadás meghívást kapott a jövő év áprilisban megrendezésre kerülő Sidi Kacem-i Nemzetközi Színházi Fesztiválra, így a társulat újra visszatér Marokkóba. A további meghívásoknak is eleget téve, az áprilisi fesztivál után egy újabb marokkói turné vár a koprodukcióra. Előtte viszont, jövő év márciusban folytatódik a színházprojekt, hiszen Erdélyben és Magyarországon lesz látható az előadás. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?