Székelyföldi Grafikai Biennále: 32 országból érkeztek alkotások

Az ország egyik legnagyobb grafikai szemléjévé vált a harmadik alkalommal megszervezett Székelyföldi Grafikai Biennále, mutatott rá a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMÜK) szervezett csütörtöki sajtótájékoztatón Siklódi Zsolt. A rendezvény kurátora szerint a világ 32 országából 336 művész 783 alkotását nevezte be a biennáléra.

A pályázatok főként Romániából, Magyarországról érkeztek, de olyan távoli országok alkotói is beneveztek, mint Egyiptom, Korea, Kína, Kanada, Indonézia vagy Irán. Siklódi Zsolt szerint az elmúlt két alkalommal megszervezett szemle minden résztvevője számára írtak tájékoztató levelet, a címzettek pedig továbbították ismerőseiknek, így sikerült elérniük a távoli országok művészeit is.

A Székelyföldi Grafikai Biennále hagyományos grafika kategóriájában 166-an neveztek be, kísérleti grafika kategóriában 170-en küldtek munkákat. A héttagú nemzetközi – romániai, magyarországi és szlovákiai – zsűri múlt héten elemezte a pályamunkákat és 230 alkotást minősítettek díjazásra alkalmasnak. A díjazottakat egy következő alkalommal választják ki.

Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője rámutatott: azt tapasztalták, hogy a szemle elmúlt két kiadásához képest is jelentősen javult a beküldött műalkotások minősége, kevés volt a „megmosolyogtató” alkotás, köszönhetően annak, hogy a korábbi alkalmakkor a zsűri nagy hangsúlyt fektetett a minőségre, a kiállítás és a katalógus anyaga is diktálta az elvárásokat.

Vécsi Nagy Zoltán szerint az idei versenyre benevezett 783 műalkotás tematikailag hangsúlyosan foglalkozik a fenntartható természettel, a szociális problémákkal illetve a lokális értékek magas színvonalon való felmutatásával.

A 3. Székelyföldi Grafikai Biennále nyerteseinek díjazását és a nyertes alkotások kiállítását 2015. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján szervezik Sepsiszentgyörgyön.

A grafikai szemlét Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Hargita Megye Tanácsa, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, illetve a Sóvidék-Hegyalja Kistérségi Egyesület, RMDSZ Maros megyei szervezete és az Erdélyi Művészeti Központ szervezi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?