Szatmárnémetiben vendégszerepel a Háromszék Táncegyüttes

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes december 11-én, csütörtökön 19 órától Szatmárnémetiben, a Szakszervezetek Művelődési Házában mutatja be A tékozló fiú című előadását.

Mindannyian időnként megkérdőjelezzük a teljes szabadság, szabadosság modernkori vívmányait, a pénzzel megvehető pillanatnyi jólétet, álboldogságot. Azonban mindenkinek más és más pillanatban jön el a felismerés, hogy az ember legbelsőbb igénye mégis a pénzzel megfizethetetlen apai-nagyapai örökség, amely többé tehet bennünket egyszerű fogyasztónál, statisztikai adatnál, lélektelen költségvetési tételnél. Hitünk szerint ez a tiszta forrásból származó eredeti kultúra tesz minket többé, ez emelte ki az embert az állatsorból, ez tartotta a reményt a történelem túlkapásainak idején, és ez emelhet ki újra a fogyasztói társadalom lélektelen hajtásából. Hogy ismét hazatalálhassunk. Hiszen, Pilinszky szavaival élve, „Valamennyien tékozló fiúk vagyunk, azzal a különbséggel, hogy egyesek az atyai háztól eltávolodó, míg mások már a visszavezető úton járnak.”

A tékozló fiú a népi kultúra, pontosabban a népzene és néptánc eltékozlását jeleníti meg. A tékozló fiú bibliai történetével párhuzamot vonva, az előadás azt a folyamatot járja körbe, amely végeredménye napjainkban is tapasztalható: a közösségi élmény felszámolása, az igazi értékek bedarálása a rohanó világ és a fogyasztásra buzdító társadalom által.

Jegyeket 15 lejes, illetve diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lejes áron a színház jegypénztárában vásárolhatnak, hétköznap 10 - 17 óra között, valamint előadás előtt egy órával.

Szereposztás

Fiú: Tőkés Csaba Zsolt

Gyökérember: Bajkó László m.v.

Zene: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György, Éltes Áron m.v.

Ének: Erőss Judit

Tánckar: Keresztes Gabriella, Dombi Rózsa, Fülöp Csaba, Horváth Tas, Kocsis Hunor-Tibor, Lukács Réka, Melles Endre, Péter Előd, Tőkés Edit, Tüzes Csilla, Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Vajda Katalin, Virág Endre, Virág Imola, Váradi Ágnes

Alkotók

Rendező-koreográfus: Ivácson László

A rendező munkatársa: Fazakas Misi m.v.

Társkoreográfus: Orza Călin m.v.

Zenei szerkesztő: Fazakas Levente

Jelmez: Kiss Zsuzsanna m.v., Furik Rita m.v.

Díszlet: Csíki Csaba m.v.

Film: Kató Zsolt m.v, Bakó Kincső m.v.

Asszisztensek: Tőkés Csaba Zsolt, Tekeres Gizella

Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanács.

 

 

Kimaradt?