XIII. Csángó Nap Csíkszeredában és Gyergyócsomafalván

November 29–30-án Csíkszeredában és Gyergyócsomafalván a somoskai hagyományőrzők lesznek a Csángó Nap vendégei. A Hargita Megyei Kulturális Központ főszervezésében már tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Csángó Napot, melynek rendezvényei a moldvai csángó kultúra értékeire irányítják a figyelmet.

Csíkszeredában november 29-én, szombaton 18 órai kezdettel a Városi Művelődési Ház nagytermébe, moldvai csángó zenére és táncra hívjuk az érdeklődőket. Az est programja a Somoskai Hagyományőrző Csoport bemutatkozásával kezdődik, és a Csángó Továbbtanulók Közösségének néptánc-összeállításával folytatódik. A Kalagor Együttes tagjainak és barátaiknak Hangulatok Moldvából című koncertjével folytatódik az est, majd mindenkit várunk a záró táncházban, ahol a talpalávalót a fellépők biztosítják.

Zenélnek: Samu Imola (ének), Ségercz Ferenc (furulya), Kelemen István (hegedű), Csibi Szabolcs (koboz).

November 30-án, vasárnap 9.30-tól a Millenniumi templomban a moldvai csángókért szól a harang, a szentmisén az ünnepi hangulat megteremtéséhez a Csángó Továbbtanulók Közössége járul hozzá. 

Gyergyócsomafalván november 30-án, vasárnap 11 órától a Szent Péter és Pál templomban lesz ünnepi szentmise. A szentmise után 12 órától a Borsos Miklós Emlékházban lesz Oláh-Gál Elvira A moldvai magyarokról – riportok, interjúk, tudósítások című könyvének bemutatója, közreműködik Mirk Kata-Szidónia, a Moldvai Magyarság folyóirat szerkesztője. Ezt követően kerül sor a Somoskai Hagyományőrző Csoport moldvai csángó népdalokkal és táncokkal való bemutatkozására.

PROGRAM

Csíkszereda

November 29., szombat

18.00: Városi Művelődési Ház (Csíki Játékszín)

A somoskai hagyományőrzők bemutatkozása

Moldvai csángó népdalok a Csángó Továbbtanulók Közösségének előadásában

A Kalagor együttes koncertje

Táncház

November 30., vasárnap

9.30: Millenniumi templom 

A moldvai csángókért szól a harang, ünnepi szentmise

Közreműködik a Csángó Továbbtanulók Közössége

Gyergyócsomafalva

November 30., vasárnap

11.00: Szent Péter és Pál templom

A moldvai csángókért szól a harang, ünnepi szentmise

12.00: Borsos Miklós Emlékház

Könyvbemutató

Oláh-Gál Elvira: A moldvai magyarokról – riportok, interjúk, tudósítások

Közreműködik Mirk Kata-Szidónia, a Moldvai Magyarság folyóirat szerkesztője

A somoskai hagyományőrzők bemutatkozása

 

Kimaradt?