Sztrájkolnak az aradi filharmonikusok az összevisszaság ellen

Betelt a pohár az aradi filharmonikusoknál, nem várnak tovább, hétfőtől általános sztrájkba lépnek. Az elmúlt hónapokban az intézmény berkeiben az előadóművészek, pontosabban az érdekeiket képviselő szakszervezet és a létesítmény menedzsere, Alin Văcean között úgy elharapództak a dolgok, hogy már szóba se állnak egymással.

Legutóbb kétórás figyelmeztető tiltakozást szervezett a szakszervezet, melynek vezetői akkor azt mondták, nem akarják a hűséges, vissza-visszatérő közönségen megbosszulni a sérelmeiket, de valahogy hangot kell adniuk az elégedetlenségeiknek. A mostani tiltakozás komolyabbnak tűnik, Mihai Dogaru szakszervezetis elnök a Nyugati Jelennek elmondta: nem szeretnék, ha odáig fajulnának a dolgok, hogy már a rendes koncerteket se tartsák meg. Pedig a legközelebbi csütörtökön esedékes, sok idejük a békepipa elszívására nem maradt.

A tiltakozó művészek az intézmény vezetőjének viselkedését kifogásolják, szerintük visszaél hatalmával és tiszteletlenül bánik alkalmazottaival. Másrészt az is feszültségre, bizonytalanságra ad okot a filharmonikusok között, hogy a közös megegyezés hiánya miatt még nem írták alá a kollektív munkaszerződést, így az sem világos pontosan, hogy jelenleg kinek milyen jogai, illetve kötelezettségei vannak az intézménnyel szemben.

A filharmónián belül dúló harcok igazán rossz fénybe helyezik Arad nagy múltú kulturális intézményét, ugyanakkor több kérdést vet fel, hogy miért nem foglalt állást eddig az ügyben hivatalosan maga a polgármester, hisz az intézményt a polgármesteri hivatal finanszírozza. Mihai Dogaru a Nyugati Jelennek szombaton azt nyilatkozta: nyitottak bármiféle együttműködésre a vezetőséggel és felhagynak a sztrájkkal, ha kézzelfogható garanciát kapnak a helyzet javítására.

Kimaradt?