Kisfiáról kisfiának írt könyvet Nagy Székely Ildikó

Kisfiáról, kisfiának írta könyvét Nagy Székely Ildikó, akivel az Ariel Gyermek és Ifjúsági Színház emeleti kistermében Kuti Csongor beszélgetett versről, prózaírásról és a frissen megjelent kötetről.

Ajándék a kötet címe, mert a gyerekéről szól és mert a gyerekének ajánlja és mert a gyerek egy ajándék – magyarázza Nagy Székely Ildikó érdeklődésünkre, hogy mit is jelképez a cím. „A címadó vers úgy született, hogy egyszer Krisztián felfigyelt a felhőkön átszűrődő napsugarakra és azt kérdezte, ki törte be a felhőket, anyu?” – magyarázta a szerző, akit arról faggattunk, hogy mikor ír, honnan ihletődik. Ez a mondat, ez a kérdés, hogy ki törte be a felhőket, sokáig foglalkoztatta, míg egy őszi napon, a Marosparton meg nem született a vers.

Az időhiány soha nem akadályozza a vers születését, ha jön egy sor, ha jön az ihlet, akkor abból vers lesz – árulta el Ildikó, aki újságíró a Népújságnál és közel két éve Hétköznapi történetek címmel közöl minden szerdán egy írást a lapban, amelyekból lassan egy kötetrevaló összegyűlt már.

A kilenc prózai szöveget és tizenhét verset tartalmazó kötetet Krisztián teljesen természetesen fogadta, mitöbb úgy emlegette a péntek esti bemutatót, mint „a könyvünk bemutatója” – mondta Nagy Székely Ildikó, elárulva azt is, hogy sokszor ihletődik fiacskájától, aki egy-egy gondolatával, megfigyelésével indítja el a vers, vagy próza megszületését. A kötetben megjelent versekről is közösen döntöttek, ahogy arról is, hogy a könyvbemutatón mit olvasson fel az író, vagy mi legyen az, amit, ha teheti, meg se említsen. Van olyan gondolat ugyanis, amit a ma nyolc éves Krisztián már nem szívesen „vállal”, hiszen a mesék világából ki-kilépve már, a kiskamasz sajátos világa foglalkoztatja. A nyolc évet, annak történéseit felsorakoztató írások a kisfiú születésével kezdődnek, mesélések, esti ceremóniák, lefekvés előtti játékok, utazások, téli és nyári élmények, az óvodával való találkozások sejlenek elő a szavak mögül. Van benne adogató, rikkantóka és vacsorásdi, kívánságlevél, szundi-dal, szárnyáték, pillangó, függőleges dal és esti hős.

A kötetet Venter Izabella fekete-fehér fotókkal és az azok köré rajzolt keretekkel illusztrálta.

Az Erdélyi Gondolat Könyvkiadónál megjelent könyv második kötete a szerzőnek, az első, a szerelmes verseket tartalmazó, Mint könnyű léptű óriás 2007-ben jelent meg a Juventus Kiadónál. Azt egy interjúkötet követte a Mentor Kiadó gondozásában, a Cserepes-tanyától Semmelweisig című, a Bocskay István nyugalmazott fogorvosprofesszorral készített beszélgető könyv. Nagy Székely Ildikó első rövidprózái és versei a Népújság Stipendium című gyermekrovatában jelentek meg, 2000-től rendszeresen a lap irodalmi-művészeti mellékletében, a Múzsában közöl lírai alkotásokat és prózát.

 

Kimaradt?