Tánccal mondták el, mi kezdődik Kolozsváron (GALÉRIA)

Mozgásszínházi performansszal "mondták el" fiatal színészhallgatók, mi kezdődik november 26-án Kolozsváron: az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, amelynek idei témája A test történetei. A kéthetes rendezvénysorozat előadásai a szélrózsa minden irányából, így például Mexikóból és Dél-Koreából is érkeznek. 

A fiatal színészhallgatókat Györgyjakab Enikő színész-koreográfus, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze készítette fel a rövid táncszínházi előadás bemutatására. Az Interferenciák idei tematikája - A test történetei -  valójában a színházi nyelvek végtelen gazdagságát foglalja magában, hisz a test a művész legközvetlenebb önkifejezési eszköze, mondta Tompa Gábor fesztiváligazgató a performanszt követő sajtótájékoztatón. 

"Interferencesek" rendje

Kolozsváron új rend alakult, az Interferencesek rendje. Ezek a fiatalok máris beléphetnek ide – ezekkel a szavakkal köszönte meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója a táncosok munkáját. Tompa Gábor maga válogatta össze a 14 ország 23 előadásából álló programkínálatot, amely első naptól az utolsóig rendkívül gazdag úgy a színházi stílusok, mint a kultúrák és nézőpontok sokfélesége tekintetében.

A színház a tökéletes közeg, hogy továbbgondoljuk mindazt, amiről a testek beszélnek. Az idealizált test, a szeretett test, a megkínzott test, a keresztrefeszített test. Manapság, amikor a jelenlét lett a kortárs színház kulcsszava, a művész és a befogadó felelőssége egyaránt megnő – fogalmazott Tompa.

Mindjárt a hivatalos megnyitó után, szerdán egy világhírű előadást láthatnak a szerencsések a Kolozsvári Magyar Színház nagyszínpadán: Henrik Ibsen A nép ellensége című drámáját a németországi Schaubühne am Lehniner Platz társulat játssza, Thomas Ostermeier rendezésében. Az előadást rendhagyó módon másnap megismétlik, és csütörtök délelőtt személyesen is el lehet beszélgetni az alkotókkal a TIFF Házban, és a közönségtalálkozón Verespatak témáját is szóba hozzák. A fesztivál teljes programja megtalálható itt, és várják az érdeklődőket délelőttönként a művészekkel való találkozásokra is.

Nemzetközi fesztivál házipapucsban

A kolozsvári önkormányzat nagyon szerencsés helyzetben van a pezsgő kulturális életnek, az aktív fiataloknak és civil szférának köszönhetően. Sokszor csak az a dolgunk, hogy ne rontsuk el, hanem támogassuk az ő munkájukat – mondta Horváth Anna, a város alpolgármestere. Az elöljáró fantasztikus lehetőségnek tartja, hogy olyan színházi produkciók kerülnek most elérhető közelségbe a kolozsváriak és Kolozsváron élők számára, amelyekért több száz, illetve több ezer kilométert kéne utaznia egy vérbeli színházrajongónak. „Ehhez képest most jóformán házipapucsban nézhetjük meg ezeket a világhírű előadásokat” – fogalmazott az alpolgármester asszony, hozzátéve, hogy a kolozsvári fesztivál az egész régiónak szól, Erdély minden pontjáról várnak érdeklődőket.

Íme néhány jelenet a péntek déli meglepetés-előadásból: 

Kimaradt?