Megkezdődött a hatodik nagyváradi Könyvmaraton

Csütörtökön délután kezdődött és szombat estig tart Nagyváradon a VI. Könyvmaraton. A nyitónapon az Illyés Gyula Könyvesboltban gyűltek össze az érdeklődők, akiket a maratont szervező kiadókat képviselő Szűcs László (Várad irodalmi és kulturális folyóirat), Derzsi Ákos (Europrint Kiadó) és Simon Judit (Riport Kiadó) köszöntött.

Az első Könyvmaratont 2006 októberében tartották meg, és a következtetéseket levonva elmondhatják, hogy sikeres a kezdeményezés, olykor a politikum is ki akart belőle csípni egy darabot belőle, mondta Derzsi Ákos.

„Nincs meghittebb kapcsolat, mint ember és könyv között” – idézte a marosvásárhelyi könyvvásár egyik mottóját az Europrint vezetője, majd hozzátette: a sorba felvehetők a táblagépek és az okostelefonok, hiszen ezeket is sokan használják olvasásra. Ennek jegyében a kiadójuk újdonságai között bemutatnak online és webes könyveket, valamin e-bookokat is. „Szeressék a könyveket” – zárta szavait Derzsi Ákos.

Arlus, bábszínház, Silent kávézó – idézte fel az eddigi maratonok helyszíneit Szűcs László, aki az Ady Endre születésnapján a költő váradi emlékmúzeumában szombaton megnyitandó új tárlatra is felhívta a figyelmet. „Idén is hiteles és szép könyveket kínálunk” – mondta a Várad főszerkesztője, majd a vásárhelyi könyvvásárra utalva azt is megjegyezte: nem adott még Váradon az a kulturális és közösségi helyzet, mely ezres nagyságrendben mozgatná meg az embereket.

Kezdetektől az volt a Könyvmaraton célja, hogy a váradi könyvtermést mutassák be, fogalmazott Simon Judit. Céljuk az is, hogy ember és irodalom és ember s ember között is meghittebb kapcsolat alakuljon ki ezekben a napokban.

Králik Lóránd, a könyvesbolt működtetője jó szórakozást kívánt az olvasóknak, majd a Könyvmaraton két verseskötet bemutatójával folytatódott. Borzási Johannával, a Várad verspályázatának győztesével Angyalszemközt című kötetéről Szűcs László, Lőnhárt Melindával Látható hiány című verseskönyvéről Demény Péter beszélgetett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?