Véget ért a marosvásárhelyi könyvvásár (GALÉRIA)

Száznál is több rendezvény, közel tízezer cím, száz kiadó, több mint ezerötszáz gyerek a résztvevők/látogatók között – ez az idei, a huszadik marosvásárhelyi könyvvásár adatainak jelentősebb része. A szervezők sikeresnek mondták, és megígérték, hogy jövőre is számíthatunk Erdély legnagyobb könyves szemléjére.

Marosvásárhely kulturális főváros volt három napon át – hangzott el a szombat esti zárógálán a Nemzeti Színház nagytermében, ahol hatszáz ember előtt foglalták össze röviden a könyvvásár lényegét, rövidfilmekkel ismertetve a Szép könyv díj nyerteseit. „Ezért érdemes élni” – fejtette ki vékeményét tömören Káli Király István főszervező, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, a könyvvásár ötletgazdája, aki a marosvásárhelyieknek mondott köszönetet a vásár sikeréért.

A társszervező Marosvásárhelyi Kulturális Központ vezetője Szepessy Előd a húsz évvel ezelőtti ötletgazdáknak és szervezőknek mondott köszönetet, illetve a kiadóknak, az íróknak és költőknek, amiért hozzájárultak ahhoz, hogy Erdély legnagyobb könyvszemléjévé váljon ez a könyvvásár. „Köszönet a marosvásárhelyieknek és külön köszönet a szülőknek és pedagógusoknak” – hangsúlyozta Szepessy, utalva arra, hogy nagyon sok gyerek, tanítvány, óvodás és kisiskolás, gimnazista fordult meg a színház előcsarnokában, lapozott bele a könyvekbe, vásárolt, részt vett a rendezvényeken. Valamennyi program a könyv népszerűsítéséről, az olvasásról és az olvasás megszerettetéséről szólt – tette hozzá.

A vásár egyik támogatója a Maros megyei tanács volt, amelynek alelnöke, Kelemen Márton ígéretet tett, hogy a jövő évi könyvvásár is számíthat a támogatásukra és remélhetőleg ugyanígy lesz ez húsz év múlva is. A rendezvény házigazdájaként Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, elsősorban a város vezetőségének „köszönte meg” azt, hogy huszonöt év sem volt elég arra, hogy egy vásárcsarnokot építsen Marosvásárhelynek, ezért aztán a színházban „kell” megszervezni az eseményt.

A könyvvásár méltó záróaakordja volt a színházi bemutató, Molnár Ferenc Pál utcai fiúk darabja Deres Péter és Vidovszky György átiratában, Cziegler Balázs díszleteivel, Bocskai Gyopár jelmezeivel. A produkciót Vidovszky György rendezte. A darabban a Tompa Miklós Társulat színészei mellett marosvásárhelyi gimnazisták léptek színpadra. Nemecsek Ernő szerepében a 12 éves, elemi iskolás Dull Bencét láthatta a közönség. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?