Elhunyt Zöld Lajos, a gyergyószárhegyi alkotótábor egyik alapítója

Hosszas betegség után, 82 éves korában november 13-án elhunyt Zöld Lajos újságíró, közíró, közösségszervező, festő. Zöld Lajos Gyergyószárhegyen született 1932. december 22-én. Középiskolai tanulmányait a gyergyószentmiklósi gimnáziumban folytatta, a Bolyai Tudományegyetem Történelem–Filozófia Karán szerzett oklevelet 1955-ben. Pályafutását újságíróként kezdte, 1955–57 között az Előre országos napilap szerkesztője, majd az Ifjúmunkás szerkesztőbizottsági tagja, később pedig a Hargita és Hargita Népe újságírója, mindkét lap szerkesztőbizottsági tagja.

Külső munkatársként riportokkal, interjúkkal, publicisztikával jelentkezett az Utunk, Korunk, Látó, Romániai Magyar Szó hasábjain.

1974-ben Márton Árpáddal és Gaál Andrással közösen hozta létre és húsz éven át igazgatta a gyergyószárhegyi Barátság Képzőművészeti Alkotótábort. Házigazdája volt a Szárhegyi Kriterion Írótáboroknak (1980, 1990, 2000), s ugyancsak Szárhegyen kezdeményezte és megszervezte a Szépteremtő Kaláka népművészeti tábort, amelynek 1985-ig volt igazgatója. Nevéhez fűződik a gyergyószárhegyi Lázár-kastély több épületének restaurálása, a Kapubástya, a Lovagterem és részben az Asszonyok Háza helyreállítása.

1992-ben megkapta az EMKE Szolnay Sándor-díját; 2000-ben Kriterion-koszorúval, 2003 nyarán pedig Hargita Megyéért-díjjal tüntették ki. 2004 augusztus 20-án a magyar kulturális miniszter Wlassics Gyula-díjat adományozott neki.

Zöld Lajos temetéséről később intézkednek.

Kimaradt?