Rövid időre hazalátogat a székely nemzet pecsétje

A székely székek és települések múltját idézi fel eredeti formában az a tárlat, amely a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban nyílik meg csütörtökön délután 6-kor. A december végéig látogatható tárlat legjelentősebb darabja egy kis ezüst tárgy, amelyet 133 év után hoztak haza Székelyföldre, és amelyet a "székely nemzet pecsétjeként" tartanak számon a szakemberek.

A Székely Nemzet Pecsétjét állítják ki csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A december végéig látogatható tárlat olyan tárgyakat mutat be, amelyek történelmi értékük és szimbolikus töltetük révén a székely székek és települések múltját a legeredetibb módon reprezentálják. Mindezek közül kimagasló jelentőséggel bír – a sokak által nem is ismert – az 1661-ben készült Székely Nemzet Pecsétje, egy kis ezüst tárgy, amelyet 133 év után mutatnak be ismét Sepsiszentgyörgyön, mondta el a maszol.ro-nak Szekeres Attila István, heraldikus.

A pecsét története

Az Erdélyi Fejedelemség államának alapja három politikai „nemzet" egyezsége – unio trium nationum – volt, amelynek kezdetei 1437-re vezethetők vissza. Törvényhozó szerve az évente többször is összehívott országgyűlés volt, amely törvényeket, de még inkább eseti határozatokat hozott. A fejedelmek hatalmi túlsúllyal rendelkeztek, így eldönthették a vitákat. Az országgyűlés kiadványait is a fejedelem pecsétjével hitelesítették.pecsetek-plakat

Az írásos dokumentumok tanúsága szerint a küldöttek 1659-ben, kihasználva a fejedelmi hatalom meggyengülését a szászsebesi országgyűlésben, eldöntötték, hogy négy pecsétet készíttetnek: egyet a vármegyéknek, egyet a székely és egyet a szász nemzetnek. A negyedik az Erdélyhez „incorporáltatott Magyarország részéjé" lett volna, de ez nem készült el.

A székely nemzet pecsétnyomóját Udvarhelyszék főkirálybírája őrizte és használta a „nemzet" nevében. Ez a gyakorlat 1865-ig maradt érvényben. A pecsétnyomó, mely két évszázadig volt a székelység akaratának békés jelképe, 1878-ban a kolozsvári Erdélyi Múzeum-Egyesület őrizetébe került, az államosítással pedig a Történelmi Múzeum gyűjteményét gyarapította.

Arról nincsenek információk, hogy a másik két pecsét hova kallódott a századok során.

Kölcsönkért nemzeti ereklye: a székelyek pecsétje Kolozsvárott "lakik"

Szekeres Attila István a maszol.ro-nak elmondta: a Székely Nemzeti Pecsétet kölcsön kapta a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, és egy vándorkiállításon mutatják azt be Sepsiszentgyörgy mellett Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson.

A sepsiszentgyörgyi kiállítás csütörtökön 18 órakor nyílik a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia termében, ahol köszöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, bemutatót tart Szekeres Attila István heraldikus, házigazda: Sztáncsuj Sándor József, régész. A kiállítás kurátora: Zepeczaner Jenő, történész, nyugalmazott múzeumigazgató.

Kimaradt?