Kávéillatú, koprodukciós előadást rendez Silviu Purcărete Temesváron

Egyedülálló bemutatóra készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a temesvári Állami Német Színház. November 8-án, az Eurothalia Nemzetközi Színházi Fesztivál nyitónapján a két társulat közös produkcióját, a Moliendo cafét láthatja a közönség, a nemzetközileg elismert Silviu Purcărete rendezésében.

„Végy egy nemzetközileg is többszörösen elismert rendezőt, adj hozzá két társulatot, 36 színészt, 44 széket, 12 asztalt, 20 zsákot, majd öntsd nyakon több száz liter kávéval és hagyd érni két hónapig. Két hónap megfeszített munka után az eredmény pedig egy nem mindennapi színházi előadás, valahol az álom és a valóság határmezsgyéin, a végtelen kávéillatban” – olvasható a Csiky Gergely Színház közleményében.

A Moliendo café egyedülálló koprodukciós alkotás, melynek bemutatójára november 8-án kerül majd sor, az Eurothalia Nemzetközi Színházi Fesztivál keretén belül, Silviu Purcărete rendezésében.

Az előadás középpontjában a kávé fogalma, eszenciája, története, kultúrája, illata, színe és íze áll, egy olyan rendezői koncepció által összefogva, „előadássá formálva”, amely a színház és a színészi játék legősibb és legösztönösebb formáját használja alapul. A színpadi improvizáció lehetővé teszi a két társulat közötti nyelvi korlátok felszámolását, egy olyan, magából a színészből táplálkozó színpadi forma létrehozását, mely a közös alkotás örömén keresztül képes megmutatni, egy kimondottan ebből a célból létrehozott előadás „kávé-eszenciáját”. A kávé, akárcsak a színház önmagában, teljesen szükségtelen, mégis nélkülözhetetlen része az életünknek – azaz, valójában egyik sem létfontosságú, mégis fogyasztjuk őket. A kávé maga az abszolút szükségtelenség – vallja Silviu Purcărete, az előadás rendezője.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a temesvári Állami Német Színház együttműködése során megszületett Moliendo café díszletét a többszörös UNITER díjas Dragoș Buhagiar álmodta meg, míg az előadás szerves részeként működő, különleges zene- és hangvilágot Vasile Șirli zeneszerző jegyzi.

A Moliendo café többféle szempontból is egyedinek és eleddig példanélkülinek számít. A német társulat számára ez az első alkalom, hogy Silviu Purcăretevel, valamint a magyar színházzal közösen hozhat létre egy előadást – nyilatkozta Lucian Vărșăndan, a temesvári Állami Német Színház igazgatója.

„Az ellentétek és ellentmondások előadását sikerült létrehoznunk így közösen. A Moliendo café egyszerre több és kevesebb is annál, mint amit egy hétköznapi értelemben vett színházi előadás alatt értünk. Megvan benne minden, ami szükséges, mégis ha úgy akarnánk, bármit kihagyhatnánk belőle. Maga a díszlet is ilyen... elementáris - mindent beborít, uralja a teret, mégis szinte láthatatlan, észrevehetetlen. Ami pedig a szöveget illeti - ami állítólag nélkülözhetetlen része egy színházi előadásnak -, az valahol a beszéd, a megformált szó előtt és mögött születik meg. Nincs hagyományos értelemben vett színpadi dialógus. Ami van, az a játék szeretete... Meg ugye a kávé” – vallja az előadásról Balázs Attila, a temesvári magyar társulat igazgatója.

A bemutatóra november 8-án, az Eurothalia Nemzetközi Színházi Fesztivál nyitónapján kerül sor este 20 óra 30 perckor, a színház Nagytermében.

 

Kimaradt?