Puskás Attila kötetének bemutatója a Székely Nemzeti Múzeumban

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban mutatják be Puskás Attila: Alkonykor című könyvét 2014. október 29-én, szerdán 18 órától, a múzeum Bartók Termében.

A T3 kiadónál idén megjelent kötetbe foglalt írások nem ismeretlenek a sepsiszentgyörgyi olvasóközönség számára, hiszen a népszerű szerző a Háromszék napilap Család rovatában 2006 óta megjelenő cikkeit fűzi egybe. A sokrétű, olvasmányos kötetről Puskás Attila ekképpen ír beköszönőjében: „Írásaim rövidek, lehetőleg nem túlbeszéltek, és úgy vélem, tartalmukkal meggondolkoztatók, de korunk emberközeli, emberi problémájára is választ próbálnak keresni. A magam több mint nyolc évtizedes élményei, megélt tapasztalatai és a szakirodalom ötvözi őket életszerűvé és reményeim szerint hitelessé.”

Magyari Lajos közíró a könyv előszavában így méltatja a szerzőt: „Ahány ember, annyifélék vagyunk, de egy törvényszerűség mindenképpen igaz: élete tapasztalatait csak az oszthatja meg érdemben feleivel, aki nagy életet élt. Gazdag tapasztalásokat ért meg. S ebben nem szűkölködik Puskás Attila, aki megjárta az élet napfényes, de legsötétebb oldalait is, s megtapasztalhatta az emberi jóságot és gonoszságot egyaránt.”

Puskás Attila Kolozsváron született 1931-ben. 1954-ben diplomázott a Babeș-Bolyai Tudományegyetem természetrajz karán, majd az akkori Csík rajon iskoláiban tanított. 1959-ben öt tanártársával és öt végzős diákkal együtt politikai perben 20 év kényszermunkára ítélték, amely alól általános közkegyelemmel szabadult ’64-ben. 1971 és 1989 között a Megyei Növényvédelmi Felügyelőség biológusaként dolgozott. A hetvenes évektől kezdődően több biológiai vonatkozású könyve jelent meg. A Magyar Köztársaság elnöke 2008-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével, Sepsiszentgyörgy Város Tanácsa pedig 2010-ben Pro Urbe díjjal ismerte el társadalmi tevékenységét.

Házigazda: Magyari Lajos közíró

Közreműködik: László Károly színművész

 

Kimaradt?