A román filmek legjobbjai a 22. Alter-Native-on

A román filmipar is képviselteti magát a 22. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amely idén november 5–9. között zajlik a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A magyar játékfilmek mellett négy román hosszú filmet is megnézhet a közönség.

Ezek között található az elmúlt esztendő talán legnagyobb román filmsikere, a Quod Erat Demonstrandum. Andrei Gruzsniczki filmjének világpremierje a tavalyi Római Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol el is nyerte a zsűri különdíját.  Ezután levetítették még a New York-i, a göteborgi, a vilniusi, és a Karlovy Vary-i fesztiválokon is, a wiesbadeni GoEAST fesztiválon megkapta a legjobb díszletnek járó díjat, a szibériai Khanty-Mansiiskban rendezett fesztiválon pedig elhódította a fődíjat. A film középpontjában egy román matematikus áll, aki úgy dönt 1984-ben, hogy egy amerikai egyetemi folyóiratban jelenteti meg tanulmányát, anélkül azonban, hogy erre engedélyt kérne a hatóságoktól. Döntése egy egész eseménysorozat indítórugója, amely barátai életét is megváltoztatja.

https://www.youtube.com/watch?v=Xjvo3UQFJeU

Andrei Gruzsniczki alkotása egyébként az első fekete-fehér román film az 1988-ban bemutatott Moromeții óta.

Valentin Hotea Roxanne című játékfilmje szintén szerepel az idei Alter-Native kínálatában. Az alkotás nemzetközi bemutatója tavaly volt a Locarnói Filmfesztiválon. A cselekmény középppontjában Tavi Ionescu, egy harmincas éveiben járó, kedves, ám meglehetősen éretlen férfi áll, aki húsz évvel a romániai forradalom után, szekuritátés dossziéját tanulmányozva megtudja, hogy lehetséges, hogy van egy fia. Titkos nyomozásba kezd, amelynek eredményeként felszínre kerülnek a múlt fájdalmas titkai, teljesen összekuszálva nemcsak az ő, hanem környezete életét is. Életében először Tavinak felelős döntéseket kell hoznia…

Hotea filmjének plakátja elismerésben részesült a Los Angeles-i Golden Trailer Awards-gálán, amelyen a filmek promóciós eszközeit díjazzák.

Cornel Mihalache A Csatorna című TV-filmjét, a Román Televízió produkcióját az elmúlt hétfőn mutatták be az RTV-ben – noha eredetileg a fesztivál utánra, november 10-ére hirdették meg a bemutatót – , és az Alter-Native is műsorára tűzte. A film Kincses Elemér azonos című, UNITER-díjas darabja alapján készült, színtere pedig a Csatorna – a Hatalom egyik eljövendő szimbóluma – építésére létrehozott kényszermunkatábor, amely a szabad szellemiségek átnevelésének hatékony eszköze is egyben. A történet középpontjában négy elítélt áll, akik a kultúra, a barátság és emlékeik segítségével élik túl a táborbeli megpróbáltatásokat. Bár ellenáll a mindennapos kínzásoknak és megaláztatásoknak, a négy ember barátságát végül sikerül megrontania a Hatalomnak, amikor egyiküknek új takarót ad. Egy történet a túlélésről, szerelemről, barátságról, önfeláldozásról, becsületről és halálról, egyszóval az élet alapvető értékeiről.

A negyedik román film, amelyet megnézhet az Alter-Native közönsége, a Kyra Kyralina című alkotás. Dan Pița rendező filmjének középpontjában egy gyönyörű és titokzatos nő áll, aki édesanyjával együtt a bájait árulja a férfiaknak. Panait Istrate azonos című regényének keleties kisugárzása az 1001 éjszaka mágikus hangulatát lopja a vászonra. A filmet – akárcsak Andrei Gruzsniczki Quod Erat Demonstrandumát – szeptember eleje óta vetítik a romániai mozikban.

A fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), a Kulturális Minisztérium, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, az Ifjúsági és Sportminisztérium, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?