Kolozsváron és Nagyváradon játszik a sZempöl zenekar

Szerdán este Kolozsváron, pénteken Nagyváradon koncertezik a sepsiszentgyörgyi zenészekből verbúvált sZempöl zenekar.

2007 nyarán alakultak meg egy barátokból álló jammelés során a ssepsiszentgyörgyi, néhai Szimpla kocsmában. A sZempöl azóta több változáson és szüneten esett át. Első körben 2010-ig játszottak együtt, akkor két évig szüneteltek, hogy egy újabb felállásban folytassák a zenélést.

Azóta vállaltak jónéhány koncertet, de mivel a tagok közül egy páran más területeken is dolgoznak, és nem engedte az idejük, mindig adódtak nehézségek. Ettől az évtől kezdve azonban bekeményítenek, szeptemberben már svájci turnét szerveztek, amelyet február körül terveznek megismételni.

Addig is a hazai közönséget örvendeztetik meg: Kolozsváron 22-én, szerdán este 10 órától koncerteznek a Shelterben, pénteken, 24-én a nagyváradi Moszkvában.

Bevallásuk szerint koncertjeiken semmit sem és mindent komolyan kell venni. Mint írják, a hangulatok és az energiák szabadon áramlása a fő cél: a zenét nem önálló médiumként kezelik, nem a technikai és a megszokott formai megoldásokon van hangsúly. Zenéjük egyik fő eleme a teatralitás, a játékosság. Nincs két egyforma hangzás, szabadon mászkálnák a stílusok között, de összeköti őket a zene mögötti tartalom. A zenekar tagjainak "foglalkozásából” (film, színház) adódik, hogy zenéjük konceptuálisan nem marad meg a hagyományos zenei gondolkodás és strukturák keretei között, hanem tágabb értelmezést nyer.És ami a legfontosabb, koncertjeiken sipp-supp táncra perdítenek. Egyedi műfaji meghatározásuk a balkan-teatro-disco.

Kimaradt?