Negyvenhat előadás az Országos Színházi Fesztiválon

Negyvenhat előadás, köztük több magyar produkció lesz látható Bukarestben a pénteken kezdődő Országos Színházi Fesztiválon.

A negyvenhat produkció többségét kétszer is bemutatják a nagy érdeklődésre való tekintettel, így az október 24. és november 2. között zajló seregszemlén összesen 83 előadást láthat a közönség. A csaknem egymillió euró költségvetésű rendezvénysorozat keretében hat konferenciát és húsz könyvbemutatót is tartanak.

A Marina Constantinescu színikritikus által válogatott előadások többsége, 26 produkció bukaresti, a többi vidéki színházaké. Első alkalommal lesz saját produkciója a fesztiválnak: a bukaresti Odeon Színházban a West Side Story című musicalt viszik színre a Román Országos Ifjúsági Zenekar közreműködésével.

A fesztiválra beválogatták a Kolozsvári Állami Magyar Színház Viktor, avagy a gyermekuralom című, Silviu Purcarete által színpadra állított produkcióját, amely elnyerte tavaly Romániában a legjobb előadás címet.

Az erdélyi magyar színházak közül a seregszemlén jelen lesz még a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Radu Afrim román rendező által színpadra állított Az ördög próbája című produkcióval. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Mihai Maniutiu által jegyzett Szebb az élet halál után című előadással vendégszerepel Bukarestben.

Két Tompa Gábor által rendezett produkciót is játszanak a fesztiválon: az Aureliu Manea trilógia című előadást a kolozsvári román színházban állította színpadra a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezérigazgatója, Eugen Ionescónak Az új lakó című drámáját pedig a bukaresti Nottara Színházban rendezte meg. A seregszemléről a sepsiszentgyörgyi Bocsárdi László sem hiányzik, aki a craiovai Marin Sorescu Színházban készítette el Örkény István Tóték című művét.

A fesztiválon Spiró György Prah című darabját a Bukaresti Művészszínház magántársulat adja elő Alexandru Maftei rendezésében. A kolozsvári Ecsetgyárban működő független Groundfloor Group is bemutatkozik a seregszemlén Sinkó Ferenc és Leta Popescu Parallel című előadásával.

 

Kimaradt?