Érdekes feladat: öt másodpercben rakjuk össze Kolozsvárt

Pályázatot hirdetett meg a Radina Kortárs Művészeti Akció erdélyi fiatal művészeket tömörítő projekt, amelynek célja egy összkép bemutatása Kolozsvárról, ahogyan a diákok látják az itt eltöltött évek alatt.

Az így kialakult közösségi alkotás egyben egy reflexió is, ami alkalmat ad arra, hogy a néző eldöntse, mennyire tetszik neki, amit lát vagy sem és amennyiben az utóbbit választja, a kiállítás egy egy jó kiindulópontot jelent arra, hogy kiderüljön, min is kellene változtatni – írják közleményükben.

Minden pályázónak be kell küldenie egy öt másodperces videót, amibe megfogalmazza a számára legemblematikusabb pillanatot/érzést vagy akár pillanatokat a kolozsvári diákéveiből (pl. lepukkant albérlet, egyetemi órák, bulik stb.). Technikai feltételek nincsenek: a videó készülhet mobiltelefonnal, fényképezőgéppel, videokamerával vagy bármilyen más erre alkalmas eszközzel. A videó hossza pontosan öt másodperc kell legyen.

A beküldött pályázatok között nem állítanak fel rangsort, hiszen elsősorban nem a munka minősége, hanem a megosztott látásmód, személyes tapasztalat a fontos. A pályázók között egy táblagépet sorsolnak ki. A videók lezárásának időpontja: 2014. November 30. A kiállítás időpontja: 2014. December 12.

A pályázat egy filmes szociológiai kísérlet arról, hogy ugyanazt a témát mennyire másképp látjuk, ugyanakkor, hogy ez a sokszínűség hogyan tud egyetlen nagy képet alkotni, egyáltalán alkalmas-e erre. A beküldött videókat egyetlen audió-vizuális alkotássá gyúrják majd össze, amit a Tranzit Házban mutatnak be. A végső alkotás műfaja valahol a film, performansz művészet és a kiállítás között helyezkedik el, egy konceptuális teret alakítanak majd ki, több felületen vetítve egyszerre azt a hatást keltve, mintha a néző egy galériát járna körbe. Mindehhez egy élő jam session adja a zenei aláfestést.

Kimaradt?