Rendhagyó sétákat szervez a kolozsvári Korzo Egyesület

Rendhagyó városismereti sétákat szervez kolozsvári Korzo Egyesületet ősszel, betekintést nyerhetünk a rendszerváltás színtereibe és a mozizás történeteibe.

Kedden ismertette a tavaly télen létrehozott Korzo Egyesület programját Veress Boglárka, a szervezet egyik alapítója. Elmondta, az egyesület azért született meg, mert két társával, Gál Zsófiával és Imecs Magdó Eszterrel közösen érdekli őket és foglalkoztatja Erdély, Kolozsvár kulturális öröksége. Célkitűzésük a hazai kulturális örökségeknek nem csak kutatása, hanem bemutatása is interaktív programok szervezésével: múzeumpedagógiai, műemlékpedagógiai foglalkozásokkal, valamint városismereti sétákkal.

A "Mozizás Kolozsváron, feketén-fehéren" séta a 19. század végi, 20. század eleji filmes élet bemutatása, amely során kiderül, hol működtek a városban mozik és hogyan, milyen filmeket lehetett megtekinteni, kik jártak akkoriban moziba stb. A város filmes történetébe is betekintést nyújtanak, valamint olyan épületek múltjába, amelyekben ma már nem zajlanak vetítések.

A másik séta "A forradalom színterei: kolozsvári jelenetek 1989-ből", amely során különböző emberek történetével lehet megismerkedni, akik megélték az akkori eseményeket. A séta célja, hogy létrejöjjön egy párbeszéd a rendszerváltást megélők és a későbbi generációk között. Nem száraz bemutatót terveznek, hangzott el, hanem olyan beszélgetéseket, amelyekből mindenki tanulhat.

Szombaton már megtartják az első – külön román és külön magyar nyelven zajló - sétát, erre a honlapukon kell bejelentkezni, és egy jelképes összeget fizetni. A felnőttek 12, a kedvezményes jegyet vásárlók 8 lejt kell fizessenek egy alkalomra. A mozi világát bemutató sétát a Bethlen Gábor Alap erdélyi kirendeltsége támogatta. A séták elsősorban a helyieknek szólnak, de amennyiben turistacsoportok is jelentkeznek majd, a szervezők szívesen vállalják, angol nyelven. További információkat az egyesület honlapján lehet találni.

Kimaradt?