Tartalmas évaddal készül a 30 éves Figura

Felújítások az épületben, újítások a színészek körében, gazdag kínálat, bérletrendszer és nagy remények – a Figura Stúdió Színház a 2014-/2015-ös évadban is kitesz magáért, hogy a gyergyószentmiklósi színházkedvelőket elkápráztassa.

Nagy tervekkel áll szemben a Figura, Czegő Csongor igazgató azt szeretné, ha havonta 15 előadást tudna biztosítani a színház a kultúra iránt kedvelőknek, hiszen egy városnak az is a fokmérője, hogy a kocsmán kívül van-e ahová menni az embereknek.

„Ez fontos, hogy legyen egy hely a városban, még ha nem is színháznak, hanem művelődési háznak hívják, de fel lehet venni a zakót, fel lehet tenni a nyakkendőt és ki lehet menni a városba művelődni. Ha ezt a harcot meg tudjuk nyerni, akkor érdemes dolgozni. Együttműködve a Művelődési Központtal legyen táncház, klasszikus zenei előadások, színházi vendégelőadások – mi ezért dolgozunk és ebben a város is támogat”, fogalmazott az igazgató.

Megválaszolatlan kérdéssel startol az évad

Szombaton idei első bemutató előadásával várta közönségét a Figura Stúdió Színház. Kiss Csaba De mi lett a nővel? című darabjában már egy új színész, Faragó Zénó is debütált a gyergyói közönség előtt.  Ugyanakkor visszatért Újvidékről Szabó Eduárd, és távozott Köllő Nándor, valamint Mihály Szilárd, így továbbra is 9 színművész dolgozik a Figurának. A bemutató után további előadásokkal készülnek: utolsó métereihez értek az Übüség próbái, mely az első bérletes előadás lesz az évadban, október 5-én.

Márkó Eszter rendezésében egy francia drámaíró groteszk komédiáit dolgozza fel a társulat. Intenzív lesz ez az évad – állítja a társulat igazgatója, hiszen a Figura hét bemutatóra készül, ezek között újra lesz Barabás Árpád gyergyószentmiklósi születésű színművész által rendezett darab, ősbemutató és groteszk komédia is. Emellett többek között a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház két előadását is játsszák majd Gyergyószentmiklóson.

Felújítások az épületben

Nem csak a színészek és a társulati munka, de a színház külső arculata is újításokat tár a nézők szeme elé: az elmúlt hetekben több jelentős beruházást is elvégeztek a színháznak otthont adó, a Figura gondokságában lévő művelődési házban. Bár a nagyobb munkálatokat tavaly végezték, mintegy 30 000 lej értékben, már akkor is tervezték, hogy ha a költségvetésükben jut erre a célra pénz, akkor idén majd az előtér felemás járólapjait egységes tartós és strapabíró csempére cserélik. A nyári szünet alatt ez meg is valósult. Tavaly többek között a színpad világítórendszerét, a színház- és a stúdióterem padlózatát tették rendbe, ugyanakkor a színpad deszkáit matt fekete színű, kopásálló és mosható festékkel festették le. Czegő Csongor nagyon pozitívan értékelte, hogy támogatói is akadtak a Figurának: a gyergyószentmiklósi közbirtokosság 10 000 lejjel támogatta a felújítást, a helyi önkormányzat 40 000 lejt adott erre a célra, amiből megújították a színpad gépészetét, a 30 éves díszlethúzó rendszert kicserélték, így már 80 kilogrammnál súlyosabb díszleteket is tudnak majd mozgatni.

Közönségnek tetsző darabok a bérletrendszerben

Érdekes, izgalmas, különös tekintettel válogatott darabokat játszanak a következő hónapokban Gyergyószentmiklóson, a színházszeretőket tartalmas programokra várják. A közönségszervező iroda több kategóriában is hirdetett bérletrendszert a 2014-2015-ös évadra. A felnőtt-, pedagógus- és diákbérlet keretében négy előadás látható majd, elsőként október 5-én Übüség címmel stúdió előadás nyitja a színház bérletes évadát. Újdonság, hogy ezentúl a diákbérlet előadásait nem délután 4 órától, hanem este 7 órától játsszák. A bérlet ára felnőtteknek 45 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 25 lej, pedagógusoknak és vidéki nézőknek pedig 35 lej. A mesebérlet keretében ezúttal is különböző előadásokkal várják az óvodásokat, illetve a kisiskolásokat. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vendégjátékát és a Figura Stúdió Színház mesejátékát mindkét korosztálynak kínálják, a kicsik ezek mellett a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház előadását, a nagyobbak pedig a Csíki Játékszín darabját tekinthetik meg. Ezúttal ráadást is kapnak a mesebérletesek. A mesebérletet november 27-ig válthatják meg 18 lej ellenében. A középiskolások örömére a tantermi előadássorozat is folytatódik, a Figura Shakespeare: Lear király című darabját adja elő Dézsi Szilárd rendezésében.

Anyagi okok miatt nem rendezik a mozgás- és táncművészeti fesztivált, melynek kétévente adott otthont Gyergyószentmiklós. Czegő Csongor igazgató a pályázatok sikertelenségére hivatkozott, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy 2015 májusára mégis sikerül előteremteni a szükséges összeget a nagyszabású rendezvény megszervezéséhez.

 

Kimaradt?