Még hat nap a 14. Filmtettfesztig

Tizennegyedik kiadásához érkezik a Filmtettfeszt, amely idén már tíz erdélyi városban ismerteti meg a közönséget a magyar filmgyártás legfrissebb termékeivel. A Filmtett erdélyi filmes portál szerkesztőcsapata által szervezett fesztivál október 2-án, csütörtökön kezdődik és október 5-éig, vasárnap estig tart.

Kilenc új magyar nagyjátékfilmet fognak bemutatni október első hétvégéjén Kolozsváron – mondta Zágoni Bálint szervező. Még ennél is fontosabb talán, hogy a filmrajongók romániai központjának számító Kolozsvár mellett olyan városokba is eljutnak a magyar filmújdonságok, ahol már évek óta nem működik egyetlen mozi sem.

A Filmtettfeszt idei helyszínei: Kolozsvár, Nagyvárad, Székelyudvarhely, Nagyszeben, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Nagybánya, Kézdivásárhely, Kovászna, Beszterce.

Egy sor fiatal alkotó filmjeit is vetíteni fogják, köztük elsőfilmes rendezőkét, például Szász Attila A berni követ című moziját, amely a berni követség elleni 1958-as támadás történetét dolgozza fel. A film Bronz Zenit Díjjal érkezett haza a Montreal World Filmfesztiválról.   Zomborácz Virág Utóélet, illetve Pálfi György Szabadesés című filmje idén Karlovy Varyban versenyzett, utóbbi a legjobb rendezőnek járó elismerést és a zsűri különdíját is kiérdemelte. Itt lesz még többek között Kerékgyártó Yvonne Free Entry című alkotása, amely Szerbiában, a Cinema City Filmfesztiválon seperte be a legjobb film díját, valamint Dyga Zsombor Couch Surf című szkeccsfilmje, ami igazából 10 történet füzére, központban egy – kanapéval.  

A programról itt, a filmekről meg itt lehet mindent megtudni.

Erős a dokumentumfilmes felhozatal is az idén, olyannyira, hogy a szervezőknek „túl sok jó filmből” kellett kiválogatniuk néhányat – tudtuk meg Buzogány Klára főszerkesztőtől. „Ha egy-egy szóval kéne jellemeznem a négy dokumentumfilmet, akkor van köztük egy megdöbbentő, egy könnyfakasztó, egy szomorkás és van egy aranyos” – tette hozzá.

Nagyjátékfilmekből több, rövidfilmekből kevesebb lesz ezúttal, ez utóbbiak három kategóriában – erdélyi-, Cinefest- és Filmtett Workshop-rövidfilmek – kerülnek a nézők elé.

A kicsik és a kamaszok szülei is bekarikázhatják az első októberi hétvégét, ugyanis két gyermekfilmet és két ifjúsági filmet is műsorra tűztek a szervezők. Levetítik az óvodások kedvenc sorozata, a Bogyó és Babóca harmadik évadát, amely egészen „friss és ropogós”, hisz augusztusban debütált a magyarországi mozikban. A Vili, a veréb című animációs film már klasszikusnak számít, hisz 1989-ben készült, és parádés alkotói csapat munkája, köztük olyan nevekkel, mint Gémes József meg Nepp József.

Kamaszoknak szól az Aura című tudományos-fantasztikus mozi és a Berosált a rezesbanda is, amely Csukás István ifjúsági regényéből készült.

Idén is kitüntetnek egy filmes személyiséget a Sárga Csikó Díjjal. A trófea ettől az évtől új alakot öltött, a filmszalagban vágtató csikó alakját Koncsag Ádám szobrászművész tervezte:

Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az egyesület évente tüntet ki a díjjal egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat idén Muhi András producer veszi át.

A Sárga Csikó Díjat Muhi András hagyományos módon a Filmtettfeszt kolozsvári megnyitóünnepsége keretében veszi át csütörtökön, október 2-án a Győzelem/Victoria moziban. A díjazott munkásságát Felméri Cecília animációsfilm-rendező méltatja. Az ünnepség végén az Ariadné fonala című animációs filmet vetítjük, amelyet Muhi András producerként jegyez (rendezője a nagybányai származású Bertóti Attila).

Muhi András 1956. október 6-án született Budapesten. Végzettsége szerint ügyvéd: 1980-ban diplomázott az ELTE jogi karán, majd több mint egy évtizeden át a Csepeli Acél- és Fémművek jogi tanácsadójaként dolgozott. 1993 és 2000 között a vállalat vezérigazgatója volt. 2000-ben alapította meg az Inforg Stúdiót, amely kis- és nagyjátékfilmek, animációs, valamint dokumentumfilmek gyártásával egyaránt foglalkozik. Számos Inforg-film szerepelt sikerrel az elmúlt évek hazai és nemzetközi fesztiváljain, sok közülük jelentős trófeával tért haza.

A Sárga Csikó Díjat idén harmadszor adja át a Filmtett Egyesület (korábban Durst György és Buglya Sándor részesült az elismerésben). A díjat a Balassi Intézet támogatja, átadja az intézet igazgatója, Kósa András László.

A fesztivál során számos járulékos rendezvénnyel és közönségtalálkozókkal hozzák közelebb a műfaj rajongóihoz a filmgyártás hőseit és titkait. Egy kis filmtörténeti csemegével is kedveskednek a kolozsvári közönségnek: a 100 éve született Tolnay Klári emlékére pénteken a Sapientián levetítik az Ágrólszakadt úrilány című, 1943-as alkotást, amelyet plakátkiállítás és a Tolnay 100 című életrajzi könyv bemutatója követ.

Szántai János társszervező Lugosi Béla utolsó filmjére hívta fel a figyelmet, amelyet ugyan a világ legrosszabb rendezőjének tartott Ed Wood jegyzett, mégsem érdektelen megnézni, márcsak azért sem, mert Lugosi a 9-es terv a világűrből forgatása közben meghalt. Ráadásul Szántai egy meglepetés-beszélgetést is ígért egy meglepetés-meghívottal a vetítés végére. Minderre szombat este kerül sor a kolozsvári Insomniában.

A járulékos programok a többi helyszínen is izgalmasnak ígérkeznek, Udvarhelyen például képeslap- és fényképgyűjteményből összeállított tárlat idézi fel a fekete-fehér filmek egykori csillagait, de ugyanitt, a Kaufland parkolójában autós mozi is nyílik. Nagyváradon a Bogyó és Babóca vetítése után kétórás műhelygyakorlatra várják a gyerekeket, és csaknem minden partner várost megtisztel néhány alkotó a jelenlétével.

A fesztivál „beérését” jelzi, hogy a filmek javát már román felirattal készülnek vetíteni, ez olyan városokban, mint Kolozsvár vagy például Beszterce, jelentős nézőtöbbletet jelenthet. A vetítéseken egyébként ingyenes a részvétel.

 

 

Kimaradt?