Kezdődik az előzsűrizés az Alter-Native filmfesztiválra

Idén is a megszokott időpontban, november első hetében zajlik az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, amelyet a 22. alkalommal szervez meg a Maros megyei MADISZ. A november 5. és 9. között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartandó szemlére ezúttal is 30 percnél rövidebb alkotásokkal lehetett benevezni, kisjáték-, kísérleti, dokumentum- és animációs film kategóriában. A versenybe szánt alkotásokat szeptember 20-áig fogadták a szervezők. A megadott határidőig 714 kisfilmet regisztráltak, amelyek legnagyobb része meg is érkezett a szervezők címére, a hét első napjaiban azonban várhatóan még érkeznek rövidfilmek, amelyeket az utolsó pillanatban postáztak.

Csütörtökön az előzsűri is munkához lát. Ebben az esztendőben Durst György producerre (Magyarország), Radu Vasile Igazság vizuális művészre, rendezőre, Schneider Tibor rendező-operatőrre, Marcel Ţintar film- és színházi rendezőre és Tóth Orsolya producerre, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem óraadó tanárára hárul a feladat, hogy összeállítsák a 22. Alter-Native versenyprogramját. A beválogatott filmek jegyzéke ezúttal is megtekinthető lesz a www.madisz.ro weboldalon.

Szakítva a hagyományokkal, idén nem lesz díszmeghívott országa a fesztiválnak, a belépők ára viszont változatlan marad: a jegyekért 15, az öt napra szóló bérletért pedig 40 lejt kell majd fizetni.

A fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), a Kulturális Minisztérium, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, az Ifjúsági és Sportminisztérium, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.

Kimaradt?