Milliókat érő Stradivari-hegedű a Kolozsvári Zenei Őszön

Az Ex Roederer nevet viselő Stradivari-hegedűn játszik a Kolozsvári Zenei Ősz pénteki koncertjén David Grimal franciaországi hegedűművész. A hangversenyt Mihail Agafiţă világhírű román karmester vezényli az Egyetemiek Házában.

Mihail Agafiţă világhírű román karmester vezényli a Kolozsvári Zenei Ősz pénteki szimfonikus hangversenyét. Az Egyetemiek Házában felcsendülő koncert első hegedűse a franciaországi David Grimal lesz.

A koncert műsora Beethoven Sorsszimfóniáját és Egmont-nyitányát, valamint Brahms D-dúr hegedűhangversenyét tartalmazza.

Mihail Agafiţa az elmúlt 18 évben több mint 450 szimfonikus-, opera- és balettművet vezényelt, Románián kívül Spanyolországban, Finnországban, az Egyesült Államokban, Oroszországban, turnézott Görögországban, Portugáliában, Olaszországban, Franciaországban, Tunéziában és Máltán.

David Grimal Párizsban végezte el a zenekonzervatóriumot, Schlomo Mintz, Isaac Stern és Philippe Hirshhorn voltak a mesterei. Csaknem valamennyi kontinensen fellépett már, a bécsi zenei fesztiválon 1996-ban az Európai Kultúra Díját is megkapta.
David Grimal egy 1710-ben készült, „Ex Roederer" nevet viselő Stradivari-hegedűn játszik majd.stradivarius

A Kolozsvári Zenei Ősz koncertjeire csak olyan meghívóval, jeggyel vagy sajtóigazolvánnyal lehet bejutni, amelyhez érvényes helyjegyet csatoltak. A jegyeket a Béke (Lucian Blaga) téri jegyirodában kell megváltani, a Diákművelődési Háznál.

A hangversenyeknek az Egyetemiek Háza (Farkas/Kogălniceanu utca) ad otthont.

Egy jegy teljes ára 20 lej, diákok, nyugdíjasok számára 10 lej. A soron kívüli koncertek (október 10-én, 19-én és 26-án) 30, illetve 15 lejbe kerülnek.

Bérletet is lehet váltani az évadra: ennek teljes ára 350 lej, amely 32 hangversenyre jelent belépést, diákoknak és nyugdíjasoknak ugyanerre a csomagra csak 200 lejt kell fizetniük.

Kimaradt?