Nem vetíthetnek amerikai filmeket az orosz mozikban?

Az amerikai filmek korlátozására, illetve teljes mértékű betiltására tettek javaslatot a Dumában. A javaslatot többek között az amerikai szankciókkal, és az orosz filmipar fellendítésével magyarázzák.

„Származási helye miatt betiltani egy filmet rasszizmus” – ez volt Oleg Berjozin, az orosz filmszövetség elnökének reakciója a javaslatra. A Sztanyiszlav Govoruhin, a parlament kulturális bizottságának elnöke és Jurij Kara rendező által szorgalmazott intézkedések nem másról, mint az amerikai filmek a szovjet időkhöz hasonlítható szigorú cenzúrájáról, vagy akár betiltásáról szólnak - írja az Index. Kara szerint amíg az amerikai szankciók érvényben vannak, be kell tiltani az amerikai filmeket mind a mozikban, mind a televízióban. Ez ösztönzően hatna a hazai filmiparra is, és jóval magasabb színvonalú filmek gyártására sarkallná a hazai filmgyártókat.

Csakhogy sem a filmipar, sem a moziipar nem élne túl egy ilyen intézkedést. Anna Krutova, a kulturális minisztérium filmipar fejlesztési osztályának feje boldog lenne, ha az orosz filmgyártás már azon a szinten lenne, hogy letaszítsák a hollywoodi filmeket a trónjukról, de itt még nem tartanak. A nézőközönséget ugyanis nem érdeklik az orosz filmek annyira, mint az orosz filmgyártás mai remekei. Ha beülnek egy orosz filmre, az azért van, mert már látták az összes amerikai filmet, amit épp abban a hónapban vetítenek.

Nem ez az első eset arra, hogy külföldi filmeket akarnak betiltani, illetve radikálisan korlátozni. 2012-ben például a külföldi filmek importját az összes filmipari termék 20 százalékra akarták leszorítani. Sőt, a külföldi filmek forgatását is meg akarták tiltani Oroszország területén. Arra viszont nem tudjuk a választ, hogy a külföldi sztárok orosz filmben való szerepeltetése milyen reakciókat vált ki a Hollywood-ellenzők köréből.

Kimaradt?