Mese és történelem a Maros Művészegyüttes színpadán

Évadkezdésről, új bemutatókról, közeli és hosszútávú tervekről számolt be csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján a Maros Művészegyüttes igazgatója, Barabási Attila Csaba, Varró Huba művészeti vezető és Füzesi Albert koreográfus-rendező.

Szeptember 19-én az Eltáncolt topánkák című előadást mutatja be a Maros Művészegyüttes színpadán a Napsugár Táncegyüttes. Azt követően szeptember 26-án az Imádság háború után című produkció bemutatójára kerül sor a Művészegyüttes előadásában. A magyar népmesére épített darab rendező-koreográfusa Füzesi Albert. A fiatalokból álló Napsugár Táncegyüttes vezetője arról beszélt, hogy eddig a közönség zömét a gyerekek családtagjai tették ki, nem készültek kilépni a nagyközönség elé. Most azonban úgy érezték, eljött az ideje, hogy a folklór-előadások mellett egy tematikus produkciót is színpadra állítsanak és bemutatkozzanak a szélesebb nézőközönség előtt is.

„Jövőre 20 évesek leszünk és ez alatt az időszak alatt kiderült, hogy nem csupán az utánpótlás a lényeg, ahogy azt célul tűztük ki a Maros Művészegyüttes számára, de saját előadásra is képesek vagyunk” – mondta Füzesi, aki a fiataloknak a tánc mellett elsősorban a hagyományos népi játékokat, karácsonyi, farsangi és húsvéti szokásokat tanított be.

Több mint ezer gyerek fordult meg a csapatban, közülük többen a Maros Művészegyüttesben táncolnak azóta. Nemrég megfogalmazódott egy tematikus nagy előadás igénye is a fiatalokban, így most kíváncsian várják, milyen lesz a fogadtatása a mesés táncszínháznak, amelynek bemutatójára szeptember 19-én kerül sor. „Könnyűnek tűnt az elején, de aztán kiderült, nehéz iskolás gyerekekkel dolgozni, heti két próbát tartani” – magyarázta a koreográfus, aki a tanítványaival együtt a nyári vakációt áldozta fel a felkészülésre. A darab zenéje Könczei Árpád munkája, a jelmezt Szász Rozália tervezte, a látványt Aszalos Attila. Zenél Moldován H. István, Bőr Gyula, Gyárfás Róbert, Könczei Árpád.

A gyerekelőadást szeptember 26-án az Imádság háború után című felnőtt, táncszínházi produkció bemutatója követi Varga János koreográfus rendezésében. A most készülő előadásról Varró Huba művészeti vezető beszélt, hangsúlyozva, hogy a háború áldozatai emléke előtt szeretnének tisztelegni a darabbal, amelyben nem csupán népdalok és korabeli katonanóták szólalnak meg, de lesznek prózai szövegek is Benedek Botond és Tollas Gábor színművészek közreműködésével. „Az autentikus folklórt Varga János úgy dolgozza át, hogy azt a laikusok is megértik” – magyarázta a művészeti vezető, aki azt szeretné, ha a táncképekkel sikerülne a fiatalokat és az időseket is megszólítani.

Az új évad megkezdése előtt sem tétlenkedtek a Maros Művészegyüttes munkatársai, hiszen a Borgói hágón szervezett Fokhagymafesztiválon nem kevesebb, mint 15-20 ezer néző előtt táncoltak és arattak óriási sikert a román és magyar táncosok– számolt be a nyári eseményekről Barabási Attila Csaba. Az igazgató beszélt a Marosvásárhelyi Forgatagon való részvételről, illetve a Jobbágytelkén megtartott szabadtéri előadásról, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia által szervezett rendezvényen tartottak és a román tagozat ciprusi fellépéséről a nagy nemzetközi néptáncfesztiválon, ahonnan a héten érkeztek haza.

Az idei tervek között a Maros Művészegyüttes előadásai mellett a Napsugár Együttes fellépéseit említette az igazgató, valamint a Nagyvárad Együttes és a Duna Együttes vendégelőadásait.  Az idén három nagy feladatnak tesznek eleget: a bemutatót egy fellépés követi Budapesten a Művészetek Palotájában, majd a Székelyföldi Napok rendezvénysorozaton előadással, kiállítással és Novák Ferenc „Tata” rendkívüli történelemórájával kell helyt állaniuk. Ezenkívül készül az együttes az októberben Csíkszeredában sorra kerülő hivatásos táncosok találkozójára, illetve számos kiszállásra, nem csak a székelyföldi településekre, de a szórványba is.

Kimaradt?