Új honlap, új logó, új ősbemutató a Kolozsvári Magyar Operánál

Megújult arculattal, modern logóval és sok-sok tervvel kezdte meg az új évadot Románia egyetlen kisebbségi operája, a Kolozsvári Állami Magyar Opera. A társulat első premierje egy magyar mű ősbemutatója lesz vasárnap, szeptember 21-én: a Herczeg Ferenc drámája alapján színre vitt Bizánc, amelynek zenéjét Selmeczi György szerezte.

Hat bemutatóra készül a Kolozsvári Magyar Opera a 2014-2015-ös évadban, mondta a társulat igazgatója, Szép Gyula: a Bizáncot október 9-én Mozart Figaro házassága című darabjának premierje követi, majd november 19-én Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára című operáját mutatják be a 222 éves intézményben. A Bartók-mű érdekessége, hogy Bánffy Miklós díszlet- és jelmeztervei alapján készül el a produkció látványvilága. Bánffy a budapesti Operaház intendánsaként ugyanis elsőként vállalta, hogy bemutatja az addig „hallgathatatlannak” titulált Bartók Béla operáit.

Október 26-át máris karikázza be pirossal a naptárban az, aki szereti az operetteket: első alkalommal vendégszerepel ezen a napon a Budapesti Operettszínház Kolozsváron. A műfajban a világ egyik legrangosabb társulata Lehár Ferenc: A mosoly országa című produkcióját hozza el a kolozsvári közönségnek.

Talán csak a következő évadban, de nagyon készülnek az Árgyélus királyfi című gyerekoperát és Kodály Zoltán: Háry János című művét is bemutatni a sétatéri színpadon, mondta el az igazgató.

A 2014/15-ös operaévad bemutatói:

2014 szeptember 21.             Selmeczi György: Bizánc  (opera)

2014. október 9.                     W.A. Mozart: Figaro házassága (opera)

2014. november 18.               Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

2014. december 18.                Mendelssohn - Purcell - Carl Orff: Szentivánéji álom (táncjáték)

2014. december 30.                Letshow (szilveszteri kabaré)

2015. március 29.                   Kálmán Imre: A bajadér (operett)

 

Koncertek:

2014. október 16.                   In memoriam Puccini 90

2015. január 6.                       Újévi Strauss koncert

Az intézmény számára új logót és új honlapot is hoz a 2014-2015-ös évad, Takács Aranka PR-felelős szavaival az elképzelt O betűt körülölelő ívek az egyediséget, az elérhetőséget, a minőségi szórakozást sugallják, megtartva ugyanakkor a műfajhoz társított előkelőség érzetét is. „Az egyediség nagyon fontos ismérve az intézménynek, hisz a világon ez az egyetlen operaház, amelynek ugyanazon társulata négy különböző műfajt játszik: operát, operettet, balettet és musicalt” – tette hozzá Takács Aranka.

A javuló kommunikációnak köszönhetően az elmúlt évadban növekedett a nézőszám, sok új, román anyanyelvű érdeklődő is megjelent a közönség soraiban. Rájuk való tekintettel idéntől már nemcsak a magyar nyelvű, hanem az idegen (olasz, német stb.) nyelven játszott előadások is kapnak a magyar mellett román feliratot is.

Az intézmény vezetősége egyre nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a közönséggel való közvetlen viszony ápolására, ezért számos, „fedezd fel az Operát!” – típusú látogatási napot, családi hétvégéket tervez. „A színfalak mögött valóságos múzeum működik, amit szeretnénk megismertetni a nézőkkel”, fogalmazott Takács Aranka. Kiemelte: a cél az, hogy Erdély minden lakója jusson el legalább életében egyszer a Kolozsvári Magyar Operába.

Az opera új honlapjának címe: magyaropera.ro, de a régi, hungarianopera.ro címről is ide irányul majd a böngésző. A felület román változata jövő héttől lesz elérhető.

 

 

 

 

Kimaradt?