Háromszéken hatodik alkalommal rendeznek Kulturális Örökség Napokat

A háromszéki önkormányzat és a Kovászna megyei Művelődési Központ diákoknak és fiataloknak szervezett tanulmányúttal és előadásokkal kapcsolódik be az Európa-szerte megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjai rendezvényhez, melyre szeptember második felében kerül sor Háromszéken.

Húsz éve találták ki Franciaországban, hogy legyen az évnek néhány kijelölt napja arra, hogy az emberek bemehessenek olyan épületekbe is, amelyek egyébként zártak a nagyközönség előtt. Olyan sikere lett a kezdeményezésnek, hogy az Európa Tanács céljául tűzte ki, hogy Európa-szerte megünnepeljék az épített örökséget. Az uniós fórum azt ajánlja a tagországoknak, hogy jelölje egységes zászló az épületek bejáratát, homlokzatát, legyen ingyenes a bejutás, válasszanak a szervezők minden évben egy központi témát, legyen a fogadó épületekben színvonalas idegenvezetés és hogy az eseményt szeptember hónapban rendezzék.

A programba 2008-ban kapcsolódott be először Háromszék is, azóta minden évben egy központi témával indulnak kirándulások és zajlanak különböző programok szerte a Kovászna megyében. A rendezvény szeptember 19-én, pénteken 18 órakor kezdődik a sepsiszentgyörgyi Lábasháznál, ahol Ferenczi Z. Sámuel ismerteti a Hereditatum programot, és előadást tart „Régi épületek új köntösben” címmel. Gál Zoltán pedig bemutatja a CsomóPont civil kezdeményezést. Szeptember 23-án, kedden, Baróton az Erdővidék Múzeumában 19 órától tartják ugyanezeket az előadásokat, majd szeptember 25-én, csütörtökön 10 órától a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul kollégiumban Raluca Zbarcea tart előadást „Épített örökség egy építész szemével” címmel.

Emellett diákoknak és fiataloknak kirándulás – tanulmányutat szerveznek, amelynek során csodálatos természeti környezetben, varázslatos udvarházak, művészettörténeti érdekességeket rejtő épületekben kalauzolják az érdeklődőket! A résztvevők számára két buszt indítanak, a magyar nyelvű közönséget Magyarosi Imola vezeti körbe, a román nyelvű idegenvezetést Victor Sibianu biztosítja. A kiránduláson bemutatják Bodola épített örökségét, Bikfava faluképét, a zabolai Mikes kastélyt, a szentkatolnai Sinkovits kúriát, Gelence épített örökségét és Kézdivásárhely központjában lévő udvartereket.

Kimaradt?