Ajándék atlaszokat kapnak a magyar iskolák

Idén is bővítette  tankönyv- és taneszköz-programát az RMDSZ, amelyen belül 2002 óta előbb tankönyveket, néhány éve elsősorban térképeket és atlaszokat osztanak az erdélyi magyar iskoláknak.

A projektről kedden tájékoztatott Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese. Elmondta, tavaly a korábban megjelentetett földrajzi atlaszokat történelmivel egészítették ki, idén pedig úgy döntöttek, az irodalomoktatást támogatják hasonló jellegű kiadvánnyal. Mivel nincs elég anyagi háttér arra, hogy minden gyerek kapjon ezekből, az iskolai könyvtáraknak és szertáraknak osztanak ki a Cartographia Studium által nyomtatott 2000 földrajzi és 3500 irodalmi atlaszt.

A projektet a román állam és a Communitas Alapítvány támogatja, hangzott el, a kiadó pedig szinte minden földrajztanárnak eljuttathatott ingyen egy kivetíthető, nagyítható, kivetítésre szánt romániai és európai térképet.

Iszlai Enikő magyarnyelv- és irodalomtanár, az atlaszt megalkotó négyfős csapat tagja elmondta, a kiadvány hiánypótló, segédanyagnak pedig remekül használható. Egy harmadikos diák rajzait is meg lehet találni benne egyébként, a János vitéz két oldalát illusztrálta egy kisfiú.

A kiadó már jelentetett meg hasonló kiadványokat, a munka során ezeket igyekeztek hasznosítani úgy, hogy új információkkal is kiegészítsék az átgondolt, átvett anyagokat. Arra is odafigyeltek, hangzott el, hogy egymás mellé kerüljenek egy adott irodalmi korszak európai és magyar vonatkozású művei, ugyanakkor a tantervi elvárásokat is figyelembe vették.

Kimaradt?