Váradon már készülnek a negyedik HolnapFesztre

A nagyváradi Vizuális Művészetek Galériája adott otthon az idei, a Várad kulturális folyóirat szervezésében megtartott HolnapFesztnek. Mint azt Szűcs László, a Várad főszerkesztője az első napon elmondta, a péntektől vasárnapig tartó HolnapFeszt célja a különböző korok és városok kulturális értékeinek, valamint kortárs törekvéseknek a bemutatása.

Várad és Brassó

Az első napon, pénteken először Ujvárossy László képzőművésszel beszélgetett Szűcs László, annak kapcsán, hogy a Várad legfrissebb számának képzőművésze Jakobovits Márta lett, és az ő munkásságáról jelent meg Keserű Katalin művészettörténész tanulmánya a lapban. A beszélgetés során szó esett Jakobovits Márta művészetéről, arról a kölcsönhatásról, amelyet a kerámiáművész és elhunyt férje, Jakobovits Miklós festőművész alkotásaiban lehet felfedezni. Beszéltek a természetművészetről (nature art) és a tájművészetről (land art) is annak kapcsán, hogy Jakobovits Márta a természetből hozott anyagokat úgy próbálja alkalmazni kerámiában, hogy a természet őseleme jelen legyen a műveiben, mintegy megpróbálja kiszimatolni az isteni elvet, ami megalkotja a természetet, fogalmazott Ujvárossy László.

Az est második részében Ambrus Attila, a Brassói Lapok igazgató-főszerkesztője beszélgetett Szűcs Lászlóval városáról és lapjáról. A beszélgetés során több érdekességet hallhattak a megjelentek a lap történetéből a forradalom és szabadságharc idejétől (a lap első száma Brassói Lap néven, 1849. április 16-án jelent meg Bem József tábornok felkérésére, Veszely Károly főszerkesztésével) napjainkig. Arról is szó esett, hogy a kezdetben 30 ezres Brassó hogyan nőtt hatszázezressé, és hogyan vált az ország egyetlen valóban működő agglomerációjává. Szó esett a város nemzetiségi összetételének alakulásáról, és az igazgató-főszerkesztő terveiről, mely szerint a szórványmegyékben segítené tartalommal a lapindítást, a Brassói Lapok mellékleteiről valamint a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának létrejöttéről is.

A holnap után és a Látó

Szombaton először Tavaszi Hajnallal, a megyei könyvtár aligazgatójával, közíróval, kutatóval folytatott beszélgetést Élet a Holnap után – ami a lexikonokból kimaradt címmel Szűcs László, majd a Látó folyóirat este következett, ennek meghívottja Láng Zsolt volt.

Várad önmagában is többrétegű metafora, mondta a kutató, hiszen mindig van valaki, aki ismert valakit, aki ismerte Adyt. A Holnap érdeme az volt, hogy Nagyváradot Budapest magasságába emelte. Szó esett többek között Ady és Várad viszonyáról, és a holnaposokat kísérő botrányokról, Rozsnyai Kálmánról (1942-ben tőle vásárolja meg Hlatky Endre azt az anyagot, mely a mai Ady Endre Emlékmúzeum gyűjteményének alapja), Fehér Dezsőről, Tabéry Gézáról Zsolt Béláról és Octavian Gogáról is.

Ezt követően Láng Zsolt íróval szerkesztővel Szűcs László és Simon Judit szerkesztő, a Riport kiadó vezetője beszélgetett mind a marosvásárhelyi közösség életéről, és az irodalmi folyóiratról is. Láng Zsolt többek között elmondta, hogy idén decemberre az 1989-es eseményekről állítanak össze tematikus számot, erre mintegy ötven szerzőtől kértek kéziratot, közel negyvenet  kaptak, egyetlen feltétel az volt, hogy a kézirat hossza maximum 1989 szó legyen.

Kiállítás és egyéni est

Vasárnap délután az Ady Endre Emlékmúzeumban Imre Zoltán múzeumigazgató vezetésével közös tárlatlátogatáson vehettek részt az érdeklődők., majd a Vizuális Művészetek Galériájában megnyitották a békéscsabai Tevan nyomdászcsalád interaktív vándorkiállítását. A megjelenteket Tavaszi Hajnal köszöntötte, majd Angela Lupşe, a Bihar Megyei Építészkamara képviselője házigazdaként szólt az egybegyűltekhez. Az interaktív vándorkiállítás szervezőjével, a Tevan alapítványt képviselő Tevan Ildikóval Szűcs László beszélgetett. Az interaktív tárlat Nagyváradon szeptember 29-éig látható, illetve hallgatható, a család és a nyomda történetével többek között hangfelvételekről ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de könyvek, dokumentumok és grafikák is helyet kaptak az anyagban.

Az est második részében  Firtos Edit színművésszel és Tasnádi-Sáhy Péter íróval újságíróval beszélgetett Simon Judit szerkesztő közös előadásuk, az F. E. Vallomások című darab kapcsán. A novemberben bemutatandó darab Firtos Edit első önálló estje lesz. A közönség a közös munkába kaphatott betekintést a kérdések nyomán, a  színművész pedig a szerző készülő novelláskötetéből olvasott fel, utóbbit a november második hétvégéjén megtartandó könyvmaratonon ismerheti meg a nagyközönség. Zárszavában Szűcs László elmondta, hogy már tervezik a következő évi HolnapFesztet, ezt várhatóan később tartják majd, hogy a Váradon tanuló egyetemistákat is bevonhassák a programokba.

Kimaradt?