Rendhagyó évad a Háromszék Táncegyüttesnél

A Háromszék Táncegyüttes szeptember 16-án a Gábor Áron című nagysikerű táncdrámával nyitja meg az új évadot 19 órától, a Tamási Áron Színház nagytermében. Az idei évad különlegességét a táncegyüttes fennállásának 25. évfordulója határozza meg, így az egész évadot átfogó ünnepi rendezvénysorozat várja a közönséget.

Szeptember 30-án mutatja be az együttes legújabb produkcióját Az én mesém címmel, Furik Rita rendezésében, melynek próbafolyamata már augusztusban elkezdődött. Az évadban műsoron tartott előadasok között szerepel A banda, A tékozló fiú, a Gábor Áron valamint a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta produkciók, emellett tervezik a 2009-ben bemutatott Böjttől böjtig című táncköltemény felújítását, szintén Furik Rita rendezésében.

A Lajtha László Alapítvánnyal közös szervezésben idén is három hetente kerül sor táncházi rendezvényekre, amelyeknek a Háromszék Táncegyüttes két kiemelkedő táncművésze, Melles Endre és Dombi Rózsa lesznek a házigazdái. Az évadnyitó táncház ünnepi meghívottja a Magyarpalatkai zenekar és szeptember 27-én, a Tamási Áron Színház előcsarnokában kerül megrendezésre.

Az évad sajátos arculatát az együttes fennállásának 25. évfordulója határozza meg, ennek jegyében változatos programokkal várják a közönséget az egész évadban. Terveik szerint az évfordulós rendezvénysorozatot egy miniévad koronázza 2015 májusában, melynek keretében nemcsak az összes műsoron lévő produkció lesz látható, hanem ünnepi gálaműsorral is készülnek. Az előadások mellett folyamatosan kiállításokat is rendeznek az Új Stúdió előcsarnokában, elsőként novemberben Ádám Gyula nemzetközi elismerésnek örvendő fotóművész alkotásaiból nyílik tárlat.

Október 16-19. között az együttes az idén 10. alkalommal Csíkszeredában megszervezett Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának meghívottja, amelyen a Gábor Áron táncdrámával lépnek fel. November 7-9. között a Lajtha László Alapítvánnyal közösen szervezett XXVI. Sepsiszentgyörgyi Népzene- és néptánctalálkozó házigazdája lesz a társulat, amely idén a Gyergyó és Gyimes tájegységek néprajzi és népművészeti jellegzetességeire fókuszál.

Az együttes műsorpolitikájában kiemelt szerepet játszanak a kiszállások valamint a turnék, úgy belföldi helyszíneken mint külföldi városokban. Novemberben és decemberben két előadást, A bandát illetve A tékozló fiút mutatja be az együttes a magyarországi közönségnek. A helyszínek között két kiemelkedő fellépést kell megemlítenünk: novemberben a budapesti Hagyományok Házában, decemberben a Művészetek Palotájában játszik a társulat.

 

Kimaradt?