Lezajlott a 8. Aquarius Borvízünnep

Az Aquarius Borvízünnepet szeptember 13-án, szombaton tartották Előpatakon, a Borvíz Útja programmal elkészített kezelőközpont sétányán. A felhozatalban ezúttal is volt bolti ásványvíz jellegű folyadék, de vasas, kénes, sós borvizet tartalmazó palack is akadt bőven az esemény helyszínén.

 A látvány már szokásossá vált a Borvízünnep visszatérő vendégei számára: a résztvevők szabadtéri lángon, borvízzel sütik a jóféle palacsintát. Aki még nem próbálkozott szénen, netalán lobogó lángon palacsintakészítéssel, az nem is tudja, hogy mi mindent lehet elrontani egy-egy elvétett mozdulattal – igaz azonban az is, hogy a mezőny csupa hozzáértő hobbiszakácsból, gyakorló háziasszonyból állt, ami a palacsinták versenyén meg is látszott.

A másik megmérettetés a Tündérek Bora címért zajlott: itt ugyanis profi laborfelszerelésekkel szakértők mérték a legjobb ásványvíz tulajdonságait (elektromos vezetőképesség, ásványanyag tartalom, ph szint, magnézium, klór, vas, nitrát, ammónium, foszfát, széndioxid és hidrogén karbonát tartalmat). A nyertes borvíznek azonban nem csak a vegytani elemzést kellett sikeresen teljesítse, hanem a zsűri szájának ízét is el kellett találnia. A versenyek alatt sem unatkozott az előpataki közönség, hiszen Kisgyörgy Zoltán tartott előadást a helyi borvizek jótékony hatásáról, a kicsiket pedig Demter Éva szórakoztatta a borvíz kvízzel. Kulturális program román és magyar népzenével zajlott, a Voievozii Muniților, illetve az erősdi Árvalányhaj néptánccsoport fellépésével.

A megnyitón Kovács László polgármester hangsúlyozta: Előpatak hosszas leépülésének vége, elkezdődött a felvirágzás korszaka. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „Nem véletlenül Előpatak a 8. borvízünnep helyszíne, hiszen ez a település kiemelten megérdemli az odafigyelést. Külön öröm, hogy a statisztikák szerint igencsak okos dolog volt kezelőközpontot építeni ide, hiszen teljes Kovászna megyében ezt a helyszínt látogatják a legtöbben!”.

A nap végére a majális hangulat is egyre vidámabb lett, közben pedig elkészült a nyertesek listája is: a palacsintasütő verseny Székelypetőfalva csapata nyerte, őket pedig az Aquasic, majd a Vidám Nagyik csapata követte, a különdíjat pedig a Ferdinánd Presso csapata vihette haza. Az új szabályzat szerint működő borvízversenyt a gyergyótölgyesi Runk forrás nyerte, a második hely azonban már Háromszékre, mégpedig Árkosra érkezett, míg a harmadik díjat Sepsibükszád nyerte el.

Kimaradt?