Régiségvásár a marosvásárhelyi Mallban (GALÉRIA)

Pénteken kezdődött, de igazából szombatra és vasárnapra számítanak a változatos felhozatalra és az egymás sarkát taposó érdeklődőkre és vásárlókra a szervezők a Marosvásárhelyen szeptember 12-14 közötti régiségvásáron.

Nem működik a mozgólépcső, az üveglift pedig lassú, annak akinek nincs tériszonya, de van türelme kivárni, hogy két emelet magasságból a földszintre ereszkedhessen. Valószínü, hogy hagyományos lépcső is van a Mures Mallban, csak azt nem jelzi az elromlott mozgólépcsőnél tábla. A divatcikkeket forgalmazó boltok és butikok előtt asztalokon, hevenyészett standokon kipakolva állnak a régiségek, vagy azoknak nevezett csecsebecsék, festmények, műtárgyak, nippek, régi órák, utánzatok, megunt tárgyak.

A legalsó szinten néhány bútordarab, falnak támasztott festmény, az asztalon tárgyak: tányérok, órák, evőeszközök, jelvények, mécsesek. Az emeleten sem hiányoznak a festett tányérok, a színesfém tárgyak, órák, evőeszközök. Nagy kupacban gyufásdobozok, amelyekkel kapcsolatban az árus elárulja, hogy nem ő gyűjtötte, csupán megvásárolta gyűjteményt és most kihozta, hátha elkel. De nincs tudomása arról, hogy valaki gyűjtené, csupán azt tudja, hogy „máshol 100-200 eurót is adnak” egy doboz gyufáért.

Következnek az ezüstkanalak és egyéb evőeszközök, majd karkötőből bő választék, műanyag a legtöbb, valamikor boltban kapható, divatjamúlt, vagy megunt darab. Az ólomkatonák talán érdekfeszítőbbek és nem csupán az óvodás tetszését ragadják meg. Van köztük lovas és gyalogos, színes tiszti ruhás és egyszerűbb gyalogos. Aztán található rugós bicska és klasszikus székely bicska, kés minden méretben, kalapács és harapófogó, hirtelen, mintha az ócskapiacon lenne az ember, ahol a megunt és elvésett szerszámok között válogathat a ráérő, türelmes bámészkodó.

Régi pénz, bankó, vagy érme csak elvétve akad, az is kevés, régi képeslap egy helyen csupán, befőttes gumival összekötve, könyvekkel senki nem bajlódott, igazi régi játékokkal sem, inkább kisautókból volt kínálat.

A vásár pénteken kezdődött, szombaton és vasárnap is tart, akkora várják a nagyobb számú eladót és érdeklődőt.

Kimaradt?