Székelyek is versenyeznek a Nemzeti Vágtán

A Nemzeti Vágta a magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, mely ilyen formán egyszerre hagyományőrző és hagyományteremtő, országos kulturális esemény. A rangos galoppversenyt szeptember 19-21. között tartják Budapesten, a Hősök terén. A több mint hetven induló település között ott versenyez majd Lemhény, Gyergyószentmiklós, Szotyor és Sepsiszentgyörgy lovasa is.

Hetvenkét indulója van az idei Nemzeti Vágtának, köztük a Székely Vágta győztesei, akik nagy erőkkel készülnek már a megmérettetésre. Nem csoda, hiszen közülük csak André Mónika tudja, milyen érzés a Hősök terén száguldani lovával, neki a tavaly adatott meg a lehetőség, hogy a Nemzeti Vágtán is kipróbálja magát.

A Nemzeti Vágta előfutamainak sorsolását a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében tartották szeptember 10-én, ahol ünnepélyes keretek között kibontották a Nemzeti Vágta lobogóját is. A sorsolás értelmében a szotyori Mokán János és Vendel lova a második előfutam harmadik pályájáról indul, a Székely Vágta győztese, Zsigmond János és Timpex Amata, Lemhény képviseletében, a hatodik előfutam hatodik pályájáról fut. Sepsiszentgyörgy lovasa, André Mónika és Déva Dárda a nyolcadik élőfutamban rajtolnak a negyedik pályáról, a kilencedik előfutam első pályájának indulója pedig a Gyergyószentmiklós színeiben futó László Pál és Darius lesz. Ezen kívül még öt erdélyi település lovasának szurkolhatunk, hiszen az előfutamokban szintén indul Nagyvárad, Érmihályfalva, Bihar, Székelyvarság és Erdőszentgyörgy lovasa.

Tavaly először szerveztek Nemzetközi Futamot is a Vágta keretében. Az idei Vágtán a világ minden tájáról érkező lovasok ismét megmérettethetik magukat, a tavalyi 8 helyett most 12 ország lovasa indul a versenyen. A Székely Vágta szervezőinek felkérésére Romániát Dan Manolăchescu újságíró képviseli majd, aki sepsiszentgyörgyi, és számos hobbija mellé a lovaglást is besorolja. A Nemzeti Vágtán tehát többszörösen szurkolhatunk, hiszen számos futamban kell helytállniuk lovasainak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?