Megnyílt a VI. Klasszikusok Nemzetközi Alkotótábor Gyergyószárhegyen

Ünnepélyes megnyitó nélkül ugyan, ám köztes könyvbemutatót és tábor végi kiállítást ígérve zajlik október 7–16. között Gyergyószárhegyen, a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Alkotóközpontban a Klasszikusok – Nemzetközi Alkotótábor. A tábort október 12-én gyergyószentmiklósi könyvbemutató is színesíti.

Magyarországi és románai képzőművészek, szám szerint 18-an, tíz napon keresztül alkotnak Gyergyószárhegyen a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Alkotóközpontban Gaál András és Márton Árpád képzőművészek vezetésével. A Klasszikusok címet viselő tábort hatodik alkalommal szervezik meg a harmincnyolc éve alapított művésztelepen. A tábor meghívottai a régi alkotótársak, de soha itt nem járó kortársak munkáit is megismertetik az érdeklődőkkel.szarhegy

A tábor ideje alatt közösségben alkotva a szárhegyi táj és környezet hatására született munkákból hagyományos módon kiállítás nyílik a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Scola vendégházában 2012. október 16-án, este 6 órakor.

A Klasszikusok alkotótábor a gyergyószárhegyi intézményben évadzáró tábornak is tekinthető, ugyanis ez a telep idei utolsó tábora a januári Grafikai Műhely, a nyári Képzőművészeti Egyetemek Kollokviuma, a Csereművész tábor és a KorkéP alkotótáborok után, amelyek átfogták a képzőművész-társadalom valamennyi generációját és irányzatát.

Ugyanakkor rendhagyó módon gyergyószentmiklósi könyvbemutató is közbeékelődik a tábor mozzanataként: október 12-én délután 5 órától a gyergyószentmiklósi Pro Art Galériában előbb Kozma Mária, a Pallas-Akadémia Könyvkiadó szerkesztője mutatja be Banner Zoltán művészettörténész Hátra ne nézz! címmel megjelent verseskötetét a szerző jelenlétében, majd Balázs József alfalvi festőművész a Régiségek Gyergyóból című Kozma Mária-kötetet ismerteti az érdeklődőkkel.

A táborba meghívott művészek idei névsora:

1. Ábrahám Jakab – Románia, Brassó

2. Bardócz Lajos – Magyarország, Berkenye

3. Banner Zoltán - Magyarország, Békéscsaba

4. Kopacz Mária – Magyarország, Sopron

5. Kántor József – Magyarország, Baja

6. Barabás Éva – Románia, Marosvásárhely

7. Nagy Előd – Magyarország, Budapest

8. Szakács Imre – Magyarország, Szentendre

9. Orth István – Románia, Szeben

10. Ferencz Ernő – Magyarország, Páty

11. Bakos Erzsébet – Magyarország, Páty

12. Gaál András – Magyarország, Pannonhalma

13. Márton Árpád – Románia, Csíkszereda

14. Balási Csaba – Románia, Csíkszereda

15. Balázs József – Románia, Alfalu

16. Ásztai Csaba – Magyarország, Pomáz

17. Kádár Tibor – Magyarország, Veszprém

18. Varga Edina – Magyarország, Budapest

Kimaradt?