A csapdába ejtett idő fotográfiái Kolozsváron

Kolozsváron nyílt meg pénteken a Megismételt pillanatok címet viselő fotótárlat, amely Orbán Balázs és Veress Ferenc 19. századi fotóit, illetve Fekete Zsolt azonos helyszíneken és azonos szögből készült, jelenkori felvételeit állítja párhuzamba.

Százötven év néha csak egy pillanat, néha meg az örökkévalóság – ez a benyomás fogalmazódik meg az emberben, ha figyelmesen szemügyre veszi a Megismételt pillanatok című kiállítást. Mert mi az a röpke 150 év a természet alkotta műremekeknek, mint amilyen a Tordai hasadék vagy a Székelykő? Néhány fa eltűnt, mások nőttek helyette, de lényegében nem sokat változott. Amit viszont emberi kéz hozott létre, kíméletlenül áldozatául esett az elmúlt másfél évszázad pusztításának. A tárlat ennek ellenére inkább derűt sugároz, a kortárs fotókat készítő Fekete Zsolt szerint azért, mert „az idő minket öregít, de a kultúrát építi.”

Orbán Balázs nem volt hivatásos fotográfus, a fényképeket segédeszköznek szánta művéhez, A Székelyföld leírásához. A Nyugathoz képest mindig egy lépéssel lemaradó Erdélyben valóságos csodaszámba ment, hogy ő 1862 és 1868 között (amikor a fényképezés művészete még nyugati viszonylatban is gyerekcipőben járt) több mint 20 kilogrammos felszerelésével végigfotózta a régiót – mondta Lakatos Mihály, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatója. Veress Ferenc számára viszont megélhetési forrás volt a fényképezés. 1881-ben már színes fotográfiák előállításával kísérletezett, amivel szintén az akkori technika csúcsait döntögette. Fekete Zsolt e nagy elődök fennmaradt műveinek eredt a nyomába, megkeresve az eredeti látószöget, csapdába ejtve az időt – tette hozzá Lakatos Mihály.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum emeleti kiállítótermében megtekinthető tárlaton – a „megismételt” pillanatképek mellett – tíz eredeti Veress Ferenc fotográfia is a közönség elé került az unitárius egyház jóvoltából. A fotók Kolozsvár 1860-as évekbeli arcát örökítették meg, amely jórészt mára elveszett: például a Magyar utcai és a Híd utcai városkapukat, amelyeket néhány évvel a fotók elkészülte után le is bontottak:

A Megismételt pillanatok kiállítás szeptember 21-éig tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban (Kolozsvár, Unió/Memorandumului utca 21).

A kiállítást Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete nyitotta meg. Lakatos Mihály, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókintézetének igazgatója Veress Ferenc eredeti fotográfiái az 1860-1870-es évekből Fekete Zsolt

Kimaradt?