A világ legősibb szobrászműhelyét tárták fel Törökországban

A világ legkorábbi körtemploma, a Törökországban feltárt Göbekli Tepe egyben a világ legősibb szobrászműhelye is lehet.

Törökország délkeleti részén, Sanliurfa tartományban 1995 óta folynak a feltárások a Német Régészeti Intézet (DAI) és a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium együttműködésében. Az ásatásokat a közelmúltban tragikus körülmények között elhunyt világhírű német régész, Klaus Schmidt irányította, aki 1994-ben fedezte fel a 12 ezer éves monumentális körtemplomot - olvasható a Hurriyet Daily News online kiadásában.

Mint Cihat Kürkcüoglu, a törökországi Harran Egyetem docense rámutat, az ásatások során rengeteg különböző méretű kőfaragvány került elő: találtak mészkő-állatfigurákat, ahogy olyan díszes kovakőnyílhegyeket, amelyeket stilizált róka- és madárábrázolások ékesítettek. Előkerültek aprócska Vénusz-szobrok, amelyek Kr.e. 20 000-10 000 közötti időszakból származnak, de találtak nagyméretű domborműveket is, valamint T-alakú mészkőtömböket, amelyeket stilizált emberábrázolásnak tartanak a szakértők.

„Példanélküli a neolitikumi műtárgyak sokszínűsége. Egy ilyen ősi lelőhelyen primitív kőszobrokat várna az ember, de meglepően kifinomult ábrázolásokkal is találkozunk. E leletek tanúsága szerint Göbekli Tepe nemcsak egy templom, hanem itt működött a világ legrégebbi szobrászműhelye is, ez volt a képzőművészet bölcsője" - fogalmazott Cihat Kürkcüoglu.

Kimaradt?