Így ünnepli születésnapját a 45 éves Magyar Adás

Ezúttal nem tortával, hanem puliszkával ünnepli a Román Televízió Magyar Adása elindulásának 45. évfordulóját. A bukaresti szerkesztőség két napra kitelepedett a Hargita megyei Hidegségbe, a IX. Csángó Túrós Puliszka Fesztiválra, hogy a riporterek, operatőrök, vágók, gyártásvezetők a nézőkkel közösen tekintsék meg a több mint négy évtized legjobb, Gyimesben forgatott pillanatait.

1969. november 23-án sugárzott  először a Román Televízió magyar nyelvű műsort. A 45 éves fennállást a szerkesztőség egész évre kiterjedő rendezvénysorozattal ünnepli meg. A gyimesi helyszín tavaly októberben, a parajdi Töltött Káposzta Fesztiválon merült fel ötletként Csillip Árpád, a Csángó panzió tulajdonosa részéről, aki felvetette, szívesen látná vendégül a szerkesztőség tagjait a IX. Csángó Túrós Puliszka Fesztiválon, 2014. augusztus 30-31-én. A főszerkesztő, Mosoni Emőke örült a meghívásnak, hiszen tudta, nem érkeznek Gyimesbe üres kézzel, ők is hoznak ajándékot a nézőknek.

„Termésünk legjavát mutatjuk be Hidegségben, sőt, felkerestük és idehívtuk azokat, akik a felvételeken annak idején szerepeltek, hiszen a tapasztalatunk azt mutatja, hogy az emeberek nagy szeretettel fogadják a múltat, mintha mostanában felértékelődött volna” – fogalmazott Mosoni Emőke.

A Magyar Adás kezdetektől fogva felkarolta, megörökítette a hazai magyar kultúrát, és ezzel értéket teremtett és teremt ma is. „Nagy dolog számunkra, hogy a bukaresti magyar szerkesztőség nálunk, Hidegségben ünnepli a születésnapját. A régi felvételeken nagyapáinkat, nagyanyáinkat, régi szokásainkat, viseletünket, táncainkat láthatjuk, és ez mindenképpen erősíti az identitásunkat. Ez volt a fő célja a fesztivál létrehozásának is“  – fogalmazott Csillip Árpád, a IX. Csángó Túrós Puliszka Fesztivál főszervezője.

A születésnapi ünnepségre szinte az egész szerkesztőség, több mint 20 fő érkezett Gyimesbe. A szabadtéri vetítések után beszélgetésre kerül sor, melynek házigazdája Sz. Gödri Ildikó. Meghívták Simonffy Katalint, a Magyar Adás egykori főmunkatársát, a táncházmozgalom felkarolóját, aki már a 70-es évek második felében rengeteg közvetítőkocsis felvételt forgatott a gyimesi csángókról. Ugyanakkor Györfi Erzsébet, Pávai István, Szalay Zoltán, László Csaba, András Mihály, Zakariás Attila, Papp István (Gázsa), Tankó Eszter, Kicsi Kótáék, és a Zerkula együttes is részt vesz a múltidézésben.

Az évforduló rendkívül jó hangulatban zajlik, annak ellenére, hogy a szerkesztőség tagjainak elmondása szerint a Román Televízió a csőd szélén áll, a műsorgyártás napi szintű problémát jelent. „Főszerkesztőként nagyon hálás vagyok, hogy az általam vezetett csapat mindezt figyelmen kívül hagyva lelkesen dolgozik azon, hogy a bukaresti Magyar Adás nézői friss műsort kapjanak, hiszen jelen pillanatban is forgatun” – nyomatékosította Mosoni Emőke.

A Magyar Adás készítőivel Nagyszebenben találkozhat legközelebb a közönség, ugyanis meghívást kaptak az Ars Hungarica fesztiválra, amelyre zenei felvételekkel, pontosabban jazzmuzsikával érkeznek majd.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?