Színház, könyv és történelem a Forgatagon

A marosvásárhelyi zsidóságról történelmi előadást, a csángó világról egyéni műsort, Haumann Péter színházi produkcióját tekinthette meg többek közt a Vásárhelyi Forgatag közönsége pénteken. Ezen kívül koncertek, könyvvásár, könyvbemutatók sorjáztak egymás után a második napon is.

Szóforgatag a zsinagógában

Mi következett az 1918-as impériumváltás után a marosvásárhelyi, magyar anyanyelvű és magyar kultúrájú zsidó közösség életében, hogyan alkalmazkodtak az új hatalomhoz, az új nyelvhez, az új helyzetekhez a zsidó kereskedők, vállalkozók, tanárok és tanítók, orvosok, újságírók, ügyvédek, gazdagok és szegények – erről beszélt a Borsos Tamás Egyesület és a marosvásárhelyi zsidó hitközség szervezésében a zsinagógában Spielmann Mihály történész.

A szakember adatokat, tényeket sorolt fel, arra fűzte fel mondanivalóját, azokból kiindulva mutatott be emberi sorsokat, egyéni és közösségi eseményeket, a város működéséhez kapcsolódó történeteket, beleértve az 1940-es bécsi döntést és annak következményeit, egészen az 1944-es deportálásig.

„Marosvásárhelyen tíz naposra tervezték a gettósítást az akkori hatóságok, de elég volt két és fél nap” – idézte a múltat a történész. A marosvásárhelyi, úgy ahogy a szászrégeni, sepsiszentgyörgyi, kolozsvári gyűjtőhelyekről is, elindultak a szerelvények, amelyeket magyar csendőrök kísértek egészen Kassáig, az akkori Magyarország utolsó megállójáig. Akkor lezárták a vagonokat és a német katonák kíséretével meg sem álltag Auschwitzig. „Ennyi volt” – zárta az előadását Spielmann, amelyet mély csend és döbbenet fogadott a közönség részéről.

Tékaforgatag

A Teleki Téka udvarán folytatódik a könyvvásár, könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel kísérve. Az érdeklődők főleg a történelmi könyvek között válogathatnak, illetve belehallgathatnak egy-egy tudományos mű ismertetésébe, a matrosvásárhelyi, kolozsvári könyvkiadók legújabb termékeinek bemutatójába.

A nagy diófa alatt péntek délben a pécsi Pódium Színpad diákjai Szavak című produkcióját tekintette meg a közönség. Az előadás úgy született – mondták el a maszol.ro érdeklődésére a színészek –, hogy mindenki a kedvenc versét vitte be a darabba, amelyet Szász-Kolumbán Olga tanárnő rendezett. A tizenhárom fiatal kortárs és klasszikus költők verseiből összeállított pódiumelőadásnak egy rövidített változatát mutatta be. Az előadás után elmondták, változott a helyszín, illetve a programfüzetben meghirdetett produkció is, ez egy újfajta kihívás elé állította őket, improvizálniuk is kellett néha, illetve alkalmazkodniuk a szokatlan körülményekhez.

Testvérvárosok városi sétája

A Vásárhelyi Forgatag egyik újdonsága, hogy az idén a szervezők a testvértelepülések jelenlétére, vendégül látására is hangsúlyt fektettek. Az idén Zalaegerszeg volt a kiemelt vendég, jövőben Baja lesz az, és azt követően Kecskemét. De a tervek között szerepel Szeged és Budapest 11-ik kerületének meghívása is.

Péntek délelőtt a zalaegereszegi és bajai küldöttséget, zenészeket, újságírókat, különböző intézmények munkatársait kísérték városnéző sétára. Az idegenvezető a Teleki Tékát, a Kultúrpalotát, a régi városházát, a református temetőt, a várat mutatta be többek közt a vendégeknek.

Kapcsolódók

Kimaradt?