Nyílt napot tart a 25 éves Role együttes

A huszonötödik születésnapját ünneplő ROLE zenekar ünnepi hete keretében ma, július 17-én nyílt napra kerül sor Csíkszeredában, a Mikó-várban.

Részletes program:

15:00 - nyílt próba
18:30 - a zenekar és a volt tagok mesélnek az eltelt 25 évről
19:30 - hangszerbemutatók
21:00 - Lighthouse koncert

A mai nyílt napra szívesen látnak bárkit, aki be szeretne pillantani a jubileumi rendezvényt megelőző tábor légkörébe.

A jubielumi koncert július 21-én este 8-kor kezdődik szintén a Mikó-vár udvarán. Fellép Horváth Kornél, Varga Miklós, valamint gyerekkórus, felnőttkar, vonós- és fúvós kamarazenekar és az együttes volt- és jelenlegi tagjai is megtisztelik fellépésükkel a jelentős évfordulót.

A Role progresszív rockzenekar még az "átkosban", 1987-ben alakult. Honlapjuk szerint az egyetlen fiatal zenekar volt, amellyel abban az időben a bukaresti rádió felvételt készített az akkor kétórás magyar adás számára. 1989-től folyamatosan változik a csapat összetétele, amelynek következtében a zenekar hangzása is megváltozik: a kezdeti dob, basszusgitár, gitár, billentyű mellé bekerült a fuvola és a hegedű is. 1993-ban a budapesti Ki Mit Tud döntőjén a második helyen végeznek, a műsort a Magyar Televízió élőben közvetítette.
Az évek folyamán a Role együttes zenélt Erdélyszerte majdnem mindenhol, valamint Magyarországon, Svájcban és Ausztriában. A különféle produkciókba sikerült bevonni a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest, a balánbányai Ördögborda gyermek- néptáncegyüttest, a gyímesfelsőloki Szent Erzsébet Katolikus Egyházközpont, a Nagy István művészeti líceumot, a Segítő Mária Katolikus Gimnázium, a Márton Áron Gimnázium, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem diákjait, a csíksomlyói Árvácska együttest, illetve számos hivatásos és amatőr zenészt, színészt, táncost, énekest.

"Alapvető fontosságú tevékenységünkben a hagyományaink ápolása, kultúránk, értékeink átmentése a mai kor embere számára érthetőbb nyelvezetre. Az alkotáson túl talán egyik legnagyobb eredményünk az, hogy az elképzelhetetlenül mostoha körülmények ellenére is sikerült megmaradni; alkotóként, művészként tisztának, kreatívnak, önállónak és a mai napig aktívnak" – olvasható a zenekar honlapján. (forrás: role.hu)

 

Kimaradt?