Modern Don Quijote-történet a szatmári színpadon

Világjobbítók címmel kortárs magyar drámát mutat be október 12-én este 7-től a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A modern Don Quijote-történet Tasnádi István tollából származik, az előadást pedig az író bátyja, Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője vitte színre.

A Harag György Társulat évadnyitó bemutatójának különlegessége, hogy a társulat örökös tagja, a sokévi kimaradás után ismét otthoni színpadra lépő Czintos József Jászai Mari- és Kovács György-díjas színész is szerepet vállalt az előadásban.Vilagjobbitokresize

„A Világjobbítók tíz éve született Mucsi Zoltán és Scherer Péter számára, ősbemutatója Kaposvárott volt 2005-ben, Kovács Zsolt és Némedi Árpád fesztiváldíjas főszereplésével. Eleven, vérbő, nyelvileg bravúros, dialógusaiban feszes dráma, amely csupán alapszerkezetében emlékeztet a Don Quijote sztorijára, ám mindenestől kortársi fogantatású komédia. A szerző könnyedén emeli át drámába a búsképű lovag s fegyverhordozója figuráját, de áthelyezi őket magyar környezetbe, a kilencvenes évek végének rendszert váltott, balkanizálódott miliőjébe, szövegeiket telíti az ezredvég lepusztult hadováival, a cselekményt átszövi virtuális és valóságos erőszakkal, a játék vizuális terére pedig rávetíti az interaktív média fantasztikus és öldöklő képeit.

A Világjobbítók megejtő humorral és iróniával mutatja be az elképesztően lepusztult, balkanizálódott viszonyokat, a barbarizálódott külvilág hiszterizált mindennapjait. A gyilkos és frivol játékok mégis valamiféle derűt sugároznak: a viszonyokon felülemelkedni képes ember szikár – ámbár némiképp anakronisztikus – optimizmusát.

Előadásunk arról beszél, hogy a kulturális hagyományait elveszítő ember óhatatlanul lecsúszik és erkölcsileg talajtalanná válik. Az élő tradícióhoz való makacs ragaszkodás pedig, még ha néha megmosolyogtatóan naivnak tűnik is, a szellemi túlélés egyetlen lehetséges útja és forrása. A négyszáz éves mítosz kortárs újragondolása ezt a folyamatosságot tükrözi" – fogalmazta meg a darabbal kapcsolatos gondolatait Tasnádi Csaba rendező.

Az évadnyitó előadás szereplői: Czintos József – Jászai Mari-díjas, Kovács György-díjas örökös tag, István István, Egger Géza, Rappert-Vencz Stella, Varga Sándor, Bándi Johanna, Laczkó Tekla, Péter Attila Zsolt, Gaál Gyula, Marosszéki Tamás és Poszet Nándor, a rendező munkatársa Bessenyei István, látványtervezője Endresz Ágnes, a zenei aláfestést Borlai Gergő készítette, videografikája pedig Cristian Gătina munkája.

Az előadást román felirattal játssza a társulat.

Kimaradt?