Újabb színes lépcső Marosvásárhelyen

A Rákóczi-lépcső után újabb lépcsősor kapott új, színes külalakot Marosvásárhelyen.

Borzolja a kedélyeket, megosztja a véleményt Marosvásárhelyen az akció, amely során a Predeal (volt Wesselényi) utcát a Kövesdomb lakónegyeddel összekötő lépcsősort színezték ki önkéntes művészetis diákok.

A street-art (utcai művészet) áramlatához sorolható alkotást pénteken este ünnepélyes körülmények között avatták fel. A műsorvezető Nicu Mihoc színész, a lépcső-színezés támogatója jó ötletnek tartja, hogy a Rákóczi-lépcső után a Hangya (Furnica)-lépcső is színes mintákkal gazdagodott. Túl sok a szürke ugyanis a városban, az ilyen helyek pedig, mint ez a naponta használt lépcsősor is, életet nyernek a színek által – magyarázta a sajtónak a színész-ötletgazda, aki kulturális, színházi eseményeket is elképzelhetőnek tart a lépcsősoron, illetve arról is meg van győződve, hogy a turisták, a Marosvásárhelyre látogatók is más szemmel tekintenek majd a városra.


A marosvásárhelyi magyar közösség azonban nem fogadta örömmel az újabb lépcsőfestést. A Rákóczi-lépcsőnél az zavarta az ellenkezők többségét, hogy román népi motívumokat festettek a korábban szürke lépcsőfokokra. A mostani ötletgazdák ez alkalommal azt ígérték, hogy a lépcsőt szétválasztó korlát egyik felén a román, a másik felén a magyar nemzeti színek jelennek meg stilizált alakzatban. A facebook-oldalakon az olvasható: a magyarokat zavarja, hogy a lakosság megkérdezése nélkül festik le a lépcsőket.

A lépcsőfestési akció folytatódik – tudtuk meg Nicu Mihoctól, aki elmondta, az elképzelés szerint a Hősök temetőjéhez vezető lépcsősort fogják kiszínezni, majd azt követően a Bodoni útról a Kövesdombra tartót.

A lépcsőfestés távolról sem helyi sajátosság: világszerte divat, hogy helyi művészek mintákat, illusztrációkat pingálnak a közterek jól látható, nagyobb felületeire, így járdákra, tűzfalakra és lépcsőkre is.

 

Kimaradt?