Palya Bea: népdalénekesből énekes lettem

Palya Bea lép fel a Kolozsvári Magyar Napok pénteki napján délután 5 órától a Farkas utcai színpadon. A népszerű előadóművész és író a Paprika Rádió által szervezett közönségtalálkozón beszélt anyaságról, dalai születéséről, nőről és férfiről.

Népdalénekesnőként köszöntötte a Paprika Rádió riportere Palya Beát, de mint rövidesen kiderült, a Szülésdal, az Utánam a vízözön és a Nem leszek a játékszered előadóművésze nem népdalénekesnek, hanem egyszerűen csak énekesnek tartja magát. „Falusi leány vagyok, népzenéken nevelkedtem, de amit a legjobban tudok, az a bátorság és a szabadság, amivel új dolgokat hozok létre” – mondta a Kolozsvári Magyar Napokon a Paprika Rádió által szervezett közönségtalálkozón.

Az Artisjus-díjas művésznő, A Magyar Kultúra és az Esélyegyenlőség Nagykövete elmondta, megpróbál nem arra a rengeteg fájdalomra koncentrálni, amelyet átéltek a nők az évezredek során – ehelyett megpróbálja a női mivolttal járó többletet és ugyanakkor könnyedséget továbbadni, amely a szebbik nem sajátja. Palya Bea nyíltan beszél szövegeiben olyan témákról, amelyek még mindig tabunak számítanak – szülésről, abortuszról, szexualitásról, párkapcsolatról –, és mint bevallotta, az alkotás első szakaszában, amikor csak úgy „kiáramlanak belőle a szavak”, nem törődik azzal, hogyan fogadja majd ezt a közönsége.

„Saját életem útvesztőiben jelzőtáblákat keresek” – ezekkel a szavakkal írta körül a dalok születésének alkotói hátterét. Az énekesnő tudatosan szán időt és energiát a hátrányos helyzetűekre, rendszeresen énekel fogyatékkal élőknek, vakoknak, börtönlakóknak. „Erre szükségem van, mert én tanulok ezekből a találkozásokból”, tette hozzá, és egy tanácsot is adott a hallgatóságnak: próbáljuk meg felismerni a felnőtt emberben is a szeretetre vágyó kisgyereket, amilyennek egykor mindenki született. „Érdekes kipróbálni a saját ellenségeiken” – adta fel a leckét.

Pénteki koncertje valójában lemezbemutató is: a című albumának címe a szebbik nemre, de ugyanakkor a növekedésre, gyarapodásra is utal. Új, megfiatalodott kísérőzenekaráról nagy szeretettel beszélt, mint elmondta, rengeteget tanul a huszonéves zenésztársaitól, akik új zenei elemeket és fiatalos könnyedséget hoztak a dalokba.

„Amikor dalt szerzek, azt szeretném, hogy olyan legyen, mint egy gyönyörű férfi, aki belép a szobába és felém tart, hogy megcsókoljon” – mondta Palya Bea, aki szeretne ugyan egy Férfi című albumot is létrehozni, egyelőre azonban nem biztos benne, hogy ugyanúgy bele fog tudni merülni a férfi lélek mélységeibe, mint a nőibe.

Kimaradt?