Inter-Art: Eugenia-torta és pacából napot...

Két újabb kiállítás élményével lettek a nagyenyedi művészetkedvelők gazdagabbak: Suelin Low Cheng Tung, illetve a nagyszebeni, de 1972-óta Németországban élő Gerd Messmann az Inter-Art alkotótáborban mutatta be alkotásait.    

                                                                                                        

Suelinnel a Promart Haiti (azaz Patrick Cauvin nagyenyedi mintára megszervezett haiti-i táborában) sikerült felvenni a kapcsolatot. Bemutatott anyagáról Ioan Hădărig, az alapítvány művészeti igazgatója Picasso mondását idézte: „Vannak művészek, akik a napból egy pacát csinálnak, és vannak olyanok is, akik egy pacából napot...” Suelin ez utóbbiak közé tartozik. Egy, számunkra teljesen ismeretlen világból érkező egyéniség, aki ragyogással töltötte be a termet. Munkáiban hazája, környezetének kultúrája tükröződik mesteri megfogalmazásban. Grafikai készsége, színhasználata, az alkotások hátterében fellelhető mese, szorongások és félelmek, élni akarás, pajzán és játékos témái egyaránt felejthetetlen élményt jelentettek úgy a táborban résztvevő kollégái, mint a kiállításra kíváncsiak számára.                                          

Az Inter-Art galériában kiállító, erdélyi szász Gerd viszont „hazajött”. Bár veteránnak számít, sok évvel ezelőtt volt csak egyéni kiállítása, annál több akcióban vett azonban részt: például a nagyenyedi fegyház lakóinak szervezett művészeti projektben, a Prison Art-ban, vagy a borospalack címkék tervezésére „szakosodott” Wine Art-ban, de valamennyi csoportos kiállításon is. Hosszabb időszak munkáit mutatta be, melyek közül a háború során az amerikaiak által lebombázott, elrettentésként máig sem felújított drezdai katedrális fehér galambokkal, részleteiben felnagyított, egyéni megfogalmazású munkáját emelnénk ki.

Gerd hazajött, s bár több évig sikertelenül próbálta visszaszerezni nagyszebeni lakásukat, minden alkalommal hazalátogat. És hogy mennyire mélyen él benne a múlt, azt a táborban résztvevő Bakó Mihaela tortája szemléltette, amely Eugeniából készült. Aki a ’80-as években volt gyerek Romániában, jól tudja, hogy ez volt a korszak csaknem egyetlen édessége, amit kapni lehetett a boltokban…   

             

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?